NP Krka najavljuje ciklus znanstveno-edukacijskih tekstova “Kako je sve počelo?”

Photo: Ilija Kordić

ŠIBENIK/SKRADIN – Nakon što su prošle zime predstavili pješačke staze i vidikovce, ove godine Nacionalni park Krka kreće s predstavljanjem bogate prirodne baštine Nacionalnog parka. Iako se Krka i krajolik uz nju doimaju vječnima, rađanje rijeke i stvaranje krša, oblikovanje zaravni, usijecanje kanjona i izdizanje sedrenih barijera trajalo je eonima ostavivši nam tragove iz kojih danas iščitavamo geološku prošlost toga prostora.

Kroz sljedećih nekoliko tjedana predstavit će neke od nevidljivih procesa koji su modelirali pejzaže kojima se divimo. Izvor rijeke Krke, planine na obzorju, blagotvorna klima, pritoke koji napajaju Krku… ukratko, ono što bi u udžbeniku geografije pronašli pod znanstvenim pojmom „reljef“ a što u duhu osjećamo kao naš zavičaj, kojemu se svakodnevno divimo očima.

Iz Nacionalnog parka najavljuju i ciklus tekstova o sedri. Iako se sedreni slapovi rijeke Krke zbog svoje veličanstvenosti doimaju vječnima, nastajanje sedre, osedravanje, stalan je i dinamičan proces međusobnog djelovanja fizikalno-kemijskih činitelja i živih organizama u vodi. Postanak i razvitak sedrenih barijera oblikovao je današnji izgled riječnoga korita i obilježja živoga svijeta Krke.

– Ukratko, ljepote koje danas dolaze vidjeti ljudi iz cijeloga svijeta priroda je stvarala milijunima godina, a mi ćemo pokušati zagrepsti u slojeve stijena kako bismo vam na zanimljiv i edukativan način prikazali našu zajedničku prošlost. Krećemo… sutra! – najavljuju iz Nacionalnog parka “Krka”.

Sponzorirani sadržaj