Splitska lučica Zenta postaje luka otvorenog tipa

Foto: Miroslav Lelas

SPLIT – Na radnom sastanku “Potpora jedinicama lokalne samouprave u upravljanju pomorskim dobrom” koji je Splitsko – dalmatinska županija organizirala s ciljem ružanja edukativne i logističke potpore jedinicama lokalne samouprave s područja županije u efikasnom upravljanju pomorskim dobrom, pročelnik za turizam Stipe Čogelja otkrio je kakvi su planovi za lučicu Zenta.

Kao što smo ranije pisali, Pomorsko sportsko društvo Zenta koje trenutno upravlja lučicom, to od 2014. godine čini bez koncesije. U međuvremenu su se u Zenti odvijale, a i danas se odvijaju, brojne nelegalne i nelogične aktivnosti, koje su dovele do propadanja lučice i nemogućnosti sigurnog i nesmetanog korištenja od strane građana, ali i sportaša i ribara koji su u lučici već desetljećima, piše Dalmacija danas.

Kako se radi o luci od državne važnosti, željno se iščekuje odluka Vlade koja će omogućiti da se stvari naponon maknu s mrtve točke. Prema posljednjim informacijama koje su stigle do njega, odluka o davanju lučice Zenta na privremeno korištenje Lučkoj upravi SDŽ bi trebala biti donešena na jednoj od sljedeće dvije sjednice Vlade, otkriva Stipe Čogelja.

Naći će se prostor i za sportaše

– Informacija nije sto posto potvrđena, ali zasad je jedina koju imamo. Prijedlog je u županijsko prostornom planu da lučica postane luka otvorena za javni promet, pod upravljanjem županijske Lučke uprave, što će omogućiti daljnje investicije, ali i spriječiti daljnje devastacije i propadanje – kaže.

Luka otvorenog tipa predviđa dio za nautičare, komunalni dio za stanovnike i operativni dio za obavljanje prijevoza, objašnjava.

– Zenta više neće biti isključivo sportska lučica, ali sve će se regulirati kada preuzmemo, mislit će se i na sportske klubove koji tamo već godinama djeluju. U lučici su ugroženi životi i zdravlje ljudi, imamo potpoljene kabele, urušene i potpoljene mulove i slično. Prvo moramo sanirati sve uočeno, a onda nastaviti taj hvalevrijedan projekt jer to je ipak centar grada i smatram da Zenta zaslužuje puno više ulaganja. Nadam se da će se ovim modelom, pod upravljanjem županijske Lučke uprave, to i ostvariti – kaže Čogelja.