PAG Vapaj zbog uništavanja pomorskog dobra: “Noću nasipaju more!”

Foto: Čitatelj

MANDRE/PAG – Čitatelj s Paga poslao je više pisama u kojima upozorava na samovolju pojedinaca koji uništavaju prirodnu obalu nasipanjem materijala direktno u more. Čini se da od odgovornih zasad nema reakcija. 

More se nasipa na ganici općina Kolan i Pag zemljanim materijalom i to u kasnim satima dana i početkom noći, tvrdi čitatelj i dodaje da inspekcijske službe ne reagiraju. Nasipanje se nastavlja i dodaje da se ne zna svrha i investitor

– Imamo problem u Mandre na Pagu. Evo, ovog trenutka kamionima nasipaju more. Općinska vlast ne reagira. Inspektorske službe zatvaraju oči. Ja ću vam poslati slike devastacije, a vi pomognite. Noću nasipaju more!

Imam njegove fotografije, znamo lokaciju događanja (iskop je u Velebitskoj ulici u Mandrama), znamo registraciju kamiona i otkud se taj material dovozi i baca u more, a sve to isključivo po mraku. Mislim da bi malo medijske pozornosti moglo natjerati neke odgovorne face da se ipak pokrenu i zaustave ovo – zaključuje čitatelj.

 

Upit smo poslali Državnom inspektoratu i dobili sljedeći odgovor:

“Prema točki IV. Reda na pomorskom dobru, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (NN 158703, 100/04, 141/06, 38/09, 123/11, 56/16, 98/19) za isto je nadležna lučka kapetanija koja  temeljem članka 96. navedenog zakona (inspektori lučke kapetanije) nadzire korištenje, upotrebu, gradnju te opće stanje na pomorskom dobru u pogledu udovoljavanja uvjeta iz odluke i ugovora o dodijeli koncesije te provodi nadzor nad općom upotrebom pomorskog dobra.”

Nazvali smo potom nadležnu Lučku kapetaniju u Zadru, no odgovoreno nam je da oni rade po nalogu iz Ministarstva mora, stoga smo poslali upit i nadležnom Ministarstvu.

Jutros je stigao i odgovor:

“Slijedom vaših upita obavještavamo vas da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar, upoznato sa predmetnim navodima u Mandrama, otok Pag. Trenutno se provode inspekcijski nadzori, a o rezultatima istih možemo izvijestiti tek po okončanju postupanja”, odgovorili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

D.G.