Foto: Ivan Toman

Večer munja na Jadranu započela je u petak 29. studenog konvektivnim procesima još prije zalaska sunca i nastavila se duboko u noć. I premda je već kraj studenog, vrijeme se odlučilo ponašati kao da je kolovoz. To je stoga jer za vremenske prilike nije presudan kalendar već uvjeti koji vladaju u atmosferi nad nekim područjem.

Ivan Toman

S obzirom na dugotrajno topao period koji se protegao kroz već dio listopada i studenog, temperatura mora se zadržala iznad klimatološkog prosjeka te su stoga stvoreni uvjeti za pojačano isparavanje s površine u niži sloj zraka. Topao i vlažan prizemni sloj zraka stvara nestabilnu atmosferu,  te je time zadovoljen jedan od uvjeta za nastanak brzih uzlaznih strujanja zraka, odnosno olujnih oblaka – kumulonimbusa. Uvjete je dodatno poboljšala plitko-ciklonalna situacija nad Jadranom; snižen tlak zraka te pritjecanje hladnije zračne mase sa sjeverozapada potakli su lakše stvaranje naoblake, kiše i grmljavinskih neverina.

Prognoza uzlaznih strujanja za petak navečer kako je to vidio MeteoAdriaticov numerički model WRF-ARW (crvena boja = izražena uzlazna strujanja)

S dolaskom hladnijeg zraka očekuje se da će uvjeti za ovakve „ljetne” neverine biti sve rjeđi. Na kratkotrajno zahlađenje uz jaku buru možemo računati u utorak, ali već od srijede ponovo su velike šanse za povratak barem nekoliko dana toplijeg vremena. Stoga, na ozbiljnije zimske uvjete još ćemo čekati neko vrijeme.

Ivan Toman

PROČITAJTE JOŠ:

PRIRODNI FENOMENI Što su munje, grmljavina ili grom iz vedra neba?

Dosta je praćenja norveških prognoza – Stiže dostojna hrvatska aplikacija!