Photo: Ante Domazet

Izrazito topao studeni koji ove godine nije ni po čemu mogao opravdati svoje ime, statistički je zabilježen i kao najkišniji do sad, jer nije bilo niti jednog dana kad bar negdje u Hrvatskoj nije padala kiša. Prvi dan prosinca donio je zahladnjenje primjerenije ovom dijelu godine, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Idućeg tjedna krećemo s pravom zimom.

Promjena vremena uz zahladnjenje bit će uzrokovana pritjecanjem hladnog zraka sa sjevera kontinenta (Slika 1.). Pritom će ciklona nad jugozapadnom Europom u naše krajeve s juga donositi zrak bogat vlagom nad hladnu zračnu masu koja nadire sa sjevera, što je dobar recept za nastajanje snježne oborine. Istovremeno, jačanjem anticiklone nad srednjom Europom nastat će velike razlike u tlaku zraka na području Dinarida te će na Jadranu zapuhati bura, dodatno pojačana prelijevanjem hladnog zraka preko planina. Ta će anticiklona u utorak pak donijeti prestanak oborina i razvedravanje.

Slika 1. ECMWF prognoza tlaka zraka svedenog na razinu mora (hPa) i temperature (°C) na plohi 850 hPa, 3. prosinca 2019. u 00 UTC.

U ponedjeljak će kiša najprije početi u zapadnim krajevima Hrvatske, a do kraja dana će je biti u cijeloj zemlji. Uz nagli dotok hladnog zraka sa sjevera kiša će u unutrašnjosti poslijepodne nerijetko prijeći u susnježicu i snijeg, osobito u višim predjelima. Do utorka ujutro u gorskoj Hrvatskoj te u gorama središnje i istočne Hrvatske očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 5 do 15 cm, a iznad 700 m nadmorske visine moguće i preko 20 cm, osobito u Gorskom Kotaru, te na području Velebita i Kapele (Slika 2.). Tanji snježni pokrivač mogao bi nastati i u nizinama, pogotovo središnje Hrvatske.

Slika 2. ECMWF prognoza visine snijega (cm) za utorak ujutro, 3. prosinca 2019. u 06 UTC.

Najviše kiše na sjevernom Jadranu

Najviše oborine će u ponedjeljak pasti na sjevernom Jadranu te u gorju gdje će dio te količine biti u obliku snijega, a oborina će mjestimice biti obilna, ponajprije na širem riječkom području (Slika 3.).

Slika 3. ECMWF prognoza količine oborine (mm/24h) tijekom ponedjeljka, 2. prosinca 2019.

Krajem ponedjeljka olujna bura

Osim snijega i kiše, probleme će stvarati i jaka i olujna bura koja će zapuhati krajem ponedjeljka i potrajati sve do četvrtka uz postupno slabljenje. Najviše problema s burom bit će na već poznatim lokacijama podno Velebita (Slika 4.).

Slika 4. ECMWF prognoza brzine vjetra (m/s), 3. prosinca 2019. u 00UTC.

Nakon razvedravanja u utorak, sredinom tjedna treba očekivati i zamjetnu jutarnju hladnoću uz vrijednosti temperature znatno niže od uobičajenih za početak prosinca. Ujutro će najhladnije biti u gorju zbog snijega na tlu s temperaturom moguće i nižom od -10 °C, a u nizinama ispod -5 °C, uz veliku vjerojatnost poledice.