ROVINJ Plivački i Vaterpolo klub “Delfin” proslavili 70. rođendan

Foto: VK Delfin Rovinj / facebook

ROVINJ – Prigodnim programom i prezentacijom monografije “Delfin (1949. – 2019.): Dokumentirana povijest na valovima vremena”, Plivački i Vaterpolo klub “Delfin” proslavili su ovog petka, 29. studenog, svoju 70. obljetnicu.

Prostorija Academije Banquet u kojoj se svečanost održala ispunila se mnogobrojnim građanima, koji su se zajedno prisjetili što su klubovi značili nekada, ali i podsjetili se što oni predstavljaju danas.

U tome je pripomogla prezentacija monografije dogradonačelnika i povjesničara Marina Budicina o povijesti dvaju klubova ispisanoj na čak 408 stranica, uz tisuće podataka, kao i preko 250 ilustracija i 230 fotografija.

– Nadam se da će ova monografija probuditi sjećanja ne samo kod protagonista, već i kod njihovih obitelji, prijatelja, znanaca i općenito svih Rovinjaca – rekao je Marino Budicin.

“Delfin” je nastao na inicijativu skupine entuzijasta vođenih profesorom Nikšom Kalačićem još davne 1949. godine, a kao ciljeve imali su utemeljenje kluba, izgradnju bazena i sudjelovanje na natjecanjima.

Nakon 70 godina, ponovno se kao cilj “Delfina” javlja izgradnja bazena, ovoga puta zatvorenog i u skladu sa standardima, dostojan vrhunskih rovinjskih plivača i plivačica, vaterpolista i vaterpolistica.

– Veselim se što se upravo za vrijeme mog mandata kreće u izgradnju gradskog bazena, kao što me raduje i što ćemo ga svi zajedno otvoriti, nadam se, vrlo skoro. Raspisana je javna nabava, a vrijednost investicije iznosi 57 milijuna kuna. To će zasigurno biti jedan od ljepših bazena na Jadranu i jedan od dragulja našeg prelijepog Rovinja – izjavio je rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga zahvalivši se svim članovima klubova na promicanju Grada u zemlji i inozemstvu. Također, tom je prilikom predsjednicima klubova, Enisu Kanceliru i Zoranu Reliću gradonačelnik uručio prigodnu zahvalu u ime Grada Rovinja.

Proslavi ove obljetnice vrijedne divljenja odazvali su se, osim mlađih generacija, i nešto stariji članovi “Delfina”, pa se tako publici predstavio Corrado Rocco iz prve generacije kluba, zatim legenda kluba Sandro Rudan, uspješna plivačica Matea Peteh, kao i legendarni Longino Sošić i Anđelo Iskra.

Obljetnicu su prigodnim govorom i plaketama za klubove uveličali i predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza Vladislav Veselica, te pomoćnik glavnog tajnika HOO-a Siniša Krajač.

I.B.