3 min. čitanja

OVO SU HEROJI 2019. Objavljeni dobitnici Plave vrpce Vjesnika

SPLIT – Imena ovogodišnjih dobitnika Plave vrpce Vjesnika objavljena su na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Radisson Blu u Splitu.

Pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji dobit će zlatni prsten i svileni plamenac, dok će dobitnici u momčadskoj konkurenciji biti nagrađeni srebrnom plaketom i svilenim plamencem.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnik 2019. u pojedinačnoj konkurenciji je šibenski vaterpolist Antun Goreta (24), koji je za iznenadne oluje 15. lipnja ove godine iz pobješnjelog mora kod Anzija, talijanskog grada udaljenog 50 km od Rima, spasio desetak kupača, među kojima i dvojicu mladih spasioca; učinio je to zajedno s kolegom vaterpolistom Lucom di Rocco, s kojim igra u talijanskom A2 ligašu Latina Anzio. Zbog valova visokih 5-6 metara i jakih morskih struja kupači nisu mogli izaći na pješčanu plažu, a nije pomogao ni živi lanac od stotinjak ljudi, kao ni brzo pristigla dva spasilačka broda te dva helikoptera, pojasnio je tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika, Damir Herceg.

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2019. pripala je spasilačkom timu Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i posadi transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), koji su zajedničkim snagama spasili unesrećenog ribara s koće „Kordika2“ (21m). Ovo zahtjevno spašavanje  odrađeno je  na otvorenom moru, 17 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, po jakom vjetru i valovima od 3 metra. Posadu helikoptera činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači – stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović, uz kojeg su još bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica. Kada je helikopter doletio iznad koće koja se kretala uz valove, započela je vrlo opasna operacija spuštanja u košari spašavatelja Tasića na ribaricu, točnije na plato veličine 5 puta 7 metara, što je učinjeno iz petog pokušaja. Moralo se paziti da čelično uže s kojim je spuštan Tasić ne zapne za ogradu ili neki drugi dio nadgrađa koće. Koliko je operacija bila zahtjevna svjedoči i to da je helikopter sat vremena lebdio iznad ribarice na dvadesetak metara visine. Pritom je vrtloženje zraka stvarano lopaticama rotora doslovce otpuhivalo koću, što je predstavljalo veliku opasnost za spašavatelje. Prilikom podizanja ribara  koji je imao kardiovaskularnih problema, Tasić je  s koće konopcem držao košaru kako se ne bi vrtjela te negdje udarila ili zapela. Potom je u  helikopter podignut i ovaj hrabri HGSS-ovac, a na heliodromu Firule već je čekao medicinski tim KBC-a Split, ispričao je Herceg.

Kapetan Dragomir Mucić, član Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika, pojasnio je da je ove godine za prestižno priznanje bilo nominirano ukupno šest poduhvata.

U pojedinačnoj konkurenciji nominiran je bio i poduhvat koji je počinio Siniša Leto (52) iz Pule. On je u tajlandskom ljetovalištu Pataya 11. siječnja ove godine spasio dvojicu kineskih kupača, koji su hodajući plićakom pješčane plaže iznenada izgubili tlo pod nogama.

U momčadskoj konkurenciji nominirana su bila još tri poduhvata:

Posada ophodne brodice P111 Pomorske policije iz Pule, zapovjednik Vedran Mijić i upravitelj stroja Dragan Medica, spasila je ribara ispred Umaga za jakog nevremena 11. ožujka ove godine.

Posada brodova – „Sveti Vlaho“ Pomorske policije Dubrovnik te  „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik, po nevremenu 9. rujna ove godine zajednički su sudjelovale u akciji spašavanja sedmero norveških kajakaša i njihovog hrvatskog voditelja kod otoka Šipana. Spašavanje su otežavali vjetar i valovi, koji su prijetili da iznemogle kajakaše bace pod krmu „Svetog Vlaha“ i „Danče“,  što su spriječile iskusne posade pod zapovjedništvom Nikše Sibiljana, odnosno Andra Marića.

Posada policijskog broda P213 „Split“, koju su činili zapovjednik Andro Pleština, upravitelj stroja Nikša Treselj i voditelj brodice Mario Jurić, spasila je dvojicu njemačkih jedriličara za olujnog nevremena kod Visa 12. svibnja 2019. U ovo noćno spašavanje bio je uključen i talijanski kruzer Costa Luminoza, koji je radio zavjetrinu jedrilici dok se čekalo  pomoć.

Voditeljica ureda SPH u Splitu Vana Bosto istaknula je da je Sindikat pomoraca Hrvatske preuzeo projekt Plava vrpca Vjesnika 2012. godine, nakon prestanka postojanja Vjesnika jer ga je želio zaštititi od bilo kakvih vanjskih, odnosno političkih utjecaja i izrazila zadovoljstvo što su to uspjeli i ostvariti.

Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika 2019. bit će održana u ponedjeljak, 2. prosinca u 18:00 sati u hotelu Radisson Blu u Splitu.

PROČITAJTE JOŠ:

PLAVA VRPCA VJESNIKA Šest nominiranih pothvata vrijednih divljenja

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.