STRAŠAN EPILOG – Spašeno svega 200-tinjak od 15 tisuća ovaca s prevrnutog broda

Foto: Maritime Executive

CONSTANTA – S teretnog broda natovarenog s gotovo 15 tisuća ovaca koji se prevrnuo u Crnom moru kod rumunjske luke Midia, organizacije za zaštitu životinja započele su sa spašavanjem što više zarobljenih ovaca. Nažalost, nisu imali puno uspjeha, pa su ih spasili svega 200-tinjak. 

Brod je bio na putu iz Rumunjske u Saudijsku Arabiju kad se 24. studenog prevrnuo. Sva posada na brodu je spašena, a rumunjska organizacija za zaštitu životinja ARCA radi na spašavanju što više od 14.600 ovaca zarobljenih u brodu. Iz Organizacije tvrde da su minimalne šanse pronaći više životinja živima, piše Maritime Executive.

– Izbušili smo dvije rupe na brodu kako bismo imali bolji pristup životinjama. Situacija je vrlo teška zbog otrovnih plinova, ali uspjeli smo ugraditi ventilator unutar broda kako bismo barem mogli ući u brod s maskama za lice. To je utrka s vremenom. Zdravlje životinja je sve gore. Već imaju velikih problema s disanjem, ali svaki život se računa, zato nastavljamo – kaže veterinar dr. Ovidiu Rosu iz ARCA.

Tim radi zajedno s obučenim specijalnim snagama ISU-a, rumunskim Inspektoratom za izvanredne situacije.

U međuvremenu, na društvenim mrežama je objavljeno otvoreno pismo pilota koje govori o nedostatku stabilnosti na teretnom brodu „Queen Hind“, nakon što je napustio luku, spašavanju posade i pokušajima da osigura da brod ne blokira glavnu plovidbu kanalom na ulazu u luku.

Spašene ovce nalaze se u karanteni i o njima brinu rumunjski veterinari.

– Uvijek iznova se tijekom transporta životinja pojavljuju ogromni problemi koji se tiču dobrobiti životinja – kaže dr. Martina Stephany, tamošnje direktorica Udruge za zaštitu i prihvat životinja.

– Ovakve tragedije znak su da dobrobit životinja jednostavno nije zajamčena tijekom prijevoza na velike udaljenosti u treće zemlje. Zapravo, europski standardi dobrobiti životinja moraju biti zajamčeni od mjesta polaska do odredišta – čak i izvan EU-a. Iako to često nije slučaj, vlasti odobravaju ilegalan prijevoz. Ako se pravila za dobrobit životinja jednostavno zanemaruju, EU mora pokrenuti postupak za kršenje zakona i hitno preispitati svoje propise o prijevozu. Prijevoz na velike udaljenosti do trećih zemalja trebao bi biti zabranjen – smatra dr. Stephany.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Prevrnuo se brod pun ovaca

I.B.