VIDEO Pogledajte kako u more istresaju otpadni beton gradilišta LNG terminala

Foto: Screenshot

OMIŠALJ – Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmatović zajedno s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom danas su na konferenciji za novinare prikazali video divljeg ponašanja izvođača radova koji otpadni beton na gradilištu LNG terminala na Krku izbacuju direktno u more.  

Omišaljska načelnica Mirela Ahmatović istaknula je kako se takvim ponašanjem izvođača radova izravno krši Zakon o održivom gospodarenju otpadom, kao i odredbe Studije utjecaja na okoliš terminala za ukapljeni prirodni plin, te rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš koje je izdao ministar Tomislav Ćorić. U njima se izrijekom navodi kako sve predviđene vrste otpada s gradilišta, među kojima je naveden i otpadni beton moraju uskladištene u za to predviđenom prostoru, a odvoz i zbrinjavanje svih vrsta otpada mogu samo za to ovlaštene tvrtke, piše Novi list.

Načelnica je postavila pitanje koliko je betona i drugog otpada dosad odbačeno u okoliš te najavila kako će o svemu obavijestiti nadležne inspekcijske službe. Istaknula je i kako zakon za takvo neovlašteno odbacivanje predviđa kaznu od 100 do 300 tisuća kuna za pravnu osobu. Ahmetović je izrazila zabrinutost izvođenjem radova, ali i nadzorom strateškog državnog projekta.

Župan Zlatko Komadina je rekao kako je ovo primjer zašto je trebao biti izgrađen kopneni LNG terminal, jer je “sigurniji od plutajućeg”.

Investitor u radove je LNG Hrvatska, a izvođači Pomgrad i GP Krk.