Zabranjena prodaja ribe na otvorenom – Od danas galebovi više neće krasti srdele iz kašeta

Photo: Velimir Bešić

SPLIT – Tržnice Hippos, koncesionar splitskog pazara i ribarnice, zabranile su prodaju ribe na otvorenom na splitskoj ribarnici.

Odluka je to koju je donijela veterinarske inspekcija, nakon što su inspektori još u četvrtak češljali banke na splitskoj ribarnici. Nađene su brojne nepravilnosti, pa je od danas ribu jedino moguće prodavati na unutarnjim bancima, jer vanjski po odlukama inspekcije nije primjeren za prodaju ribe, donosi Splitski dnevnik.

Svi oni stranci, ali i domaći koji su uživali u slikama galebova koji su krali srdele na Marmontovoj te slike neće više gledati, a na jedan način, jedan prepoznati splitski brend je ovom odlukom otišao u prošlost.

Iako iz Hipposa obećavaju da će iznaći način da se riba i dalje prodaje na otvorenom, a da se pritom zadovolje sve zakonske i sanitarne norme, nekako sumnjamo da će se to moći realizirati, jer će za tu namjenu biti potrebno i određeno ulaganje u taj prostor.

Ribari su nezadovoljni ovim postupkom i danas je Ceh ribara na ovu temu odmah održao sastanak koji je u tijeku. Pitaju se prvenstveno gdje će se prodavati sav onaj višak ribe koji ne stane na unutarnje banke kojih je prema njihovim riječima premalo, te dodaju kako je nužno napraviti i reviziju odluke tko na tim bancima uopće i može prodavati svoj ulov

Poznati splitski urar, Zlatko Ivulić koji svaki petak prati ponudu ribarnice za Radio Split i koji njen rad poznaje kao “svoj dlan” kaže kako je prošli tjedan bio “Crni petak” za ribare koji prodaju svoju ribu na ribarnici.

– Ribarnica je bila puna inspekcije, a tko u očevidniku nije ima prijavljen ulov u očevidniku, plijenili su mu ribu. Ribari se bune, jer je nekako bilo normalno za sve koji se spuste Marmontovom da ribu kupe vanka, mislili su na je ona friška, ali nije to uvijek taklo, ali to je psihološki bilo u ljudima, a tek ako ne bi našli ono što traže ulazili su unutra. Ljudi se krste , pitaju tko je zabranio,

Ujedno se ribari bune, jer neki od njih koji imaju po dva broda dobili su po jedan banak, a drugi koji nemaju ni obrt imaju po tri – kaže Ivulić, pa će biti nužno da i Hippos o ovoj temi razgovara s Cehom ribara.

Ribari kažu i kako im se već nekoliko godina urediti ovaj prostor, te da su se sredstva za njeno uređenje osigurala iz europskih fondova, ali se ništa nije dogodilo, osim što je ribarima podignuta naknada za banke, piše Splitski dnevnik.

Splitska ribarnica kamena je zgrada izgrađena oko 1890. godine. Nalazi se na Marmontovoj ulici uz zgradu Splitskih toplica. Na kamenim bancima unutar Ribarnice i na platou ispred ribarnice ribari svakodnevno nude svježu ribu, rakove, razne vrste školjki, slane srdele, te riječne ribe i školjke.

I.B.