Zapadni dio luke Cres poprima novi izgled, radovi u punom zamahu

Foto: ŽLU Cres

CRES – Realizacijom projekta osigurat će se bolja povezanost naseljenih otoka okolnog arhipelaga, a povezivanjem autobusnog i pomorskog terminala olakšati svakodnevni život stanovnika Cresa.

Početkom rujna ove godine započeli su pripremni radovi na projektu rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, a već su vidljivi obrisi buduće nove vizure i identiteta grada Cresa, odnosno otoka. Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

– Rezultati dvomjesečnog intenzivnog rada već su vidljivi i izranjaju iznad morske površine te mi je drago što teku planiranom dinamikom. Dosad je napravljeno iskolčenje građevine i bušenje pilota, izrađene su košuljice pilota i armaturnih mreža za pilote, koje su postavljene na svoje pozicije. Prvih sedam pilota je betonirano, a paralelno s tim je započela i izrada montažnih elemenata na izdvojenom gradilištu –  pojasnio je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako realizacija ovog vrijednog projekta donosi novo kvalitetno pristanište kojim će se omogućiti cjelogodišnje brodske linije, a time i unaprijediti povezanost s okolnim medicinskim i obrazovnim centrima.

Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021., a njime će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, omogućit će se i adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

D.G.