UMIRANJE U TIŠINI Petar Baranović o zatvaranju najprometnijeg dijela splitske peškarije

Foto: Lazo Delevski / Dino Brkić / Facebook

SPLIT – Teško je posljednjih mjeseci uopće pratiti zbivanja u ribarskim sektoru, svatko tko ga živi i voli, a posebno ribarima kojima je profesija jedini prihod. Teško, jer gotovo da nema vijesti ni odluke koja bi navukla osmijeh na lica  već zabrinutih izraza, pomalo već vidno umorna od “crnjaka”! I taman kad se pomalo slegla prašina oko zadnjeg marifetluka u kojem su pojedini kolege odigrali prljavu rolu, onog oko Jabučke kotline, stigla je vijest o zatvaranju onog najprometnijih dijela splitske peškarije!

Petar Baranović

Jedna od najfrekventnijih ribarnica, a možda i najjača u državi, birokratskim je postupkom zatvorena, tj. svedena na minimum.

Ubijen je jedan od prepoznatljivih simbola Splita i Dalmacije, i jedan od važnijih regulatora cijene ribe u Dalmaciji, jedno od posljednji mjesta na kojima su ribari mogli prodati svoj ulov u ozbiljnim količinama!  Dogodilo se to u trenutku u kojem sam bio spreman da zbog ozbiljne krize na izvoznom dijelu tržišta, predložim ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, da iskoristi sve mogućnosti, kako bi pojačali plasman ribe domaćim kupcima i tako pomogli ribarima da prežive.

Svi junaci mukom zamukoše

I gle čuda, sve to prolazi u tišini, ni jedan veliki vođa ni da psine, da se čuje jasan glas javnosti, ribara , da je dosta udaraca i da se prestane sa ovim ludilom. Odgovorni će reći kako je to po uredbama i direktivama iz Bruxellesa,  ali prava je istina da se stotinu metara od glavnog trga u Bruxellesu prodaju plodovi mora izloženi na otvorenom, na štekatima tamošnjih restorana! Samo mi imamo potribu biti veći katolici od pape!

Ni ono malo pravih Splićana ne čuje se glasno, u protestu za očuvanjem onog nama dragog splitskog kolorita, kojeg je prodaja ribe u Marmontovoj neodvojiv dio…

Svi junaci mukom zamukoše, pa čak i oni kojima je bila dužnost protestirati protiv tako sterilnog i nepotrebnog postupanja. Tek je jedan gospodin urar, jedini hrabro rekao da je to glupost. Ostali uglavnom šute, mireći se u tišini sa zatvaranjem tog dijela peškarije, splitskoga simbola i jedne od posljednjih oaza ribarskog života,  onakvog kakvog pamte kapetani moje generacije…