4 min. čitanja

FOTO Obilježeno pola stoljeća omiljenog trajekta “Lastovo”

FOTO Obilježeno pola stoljeća omiljenog trajekta “Lastovo”
Foto: Robert Pleško

SPLIT – 50 godina plovidbe danas slavi najpopularniji trajekt među otočanima, trajekt Lastovo koji plovi na liniji Lastovo – Split, a ljeti na Zadar – Ist – Olib – Silba -Premuda – Mali Lošinj.

Brod Jadrolinije plovi kada drugi ne mogu i možda je upravo zato i stekao svoju popularnost.  Podsjetimo samo da je prije par dana ovaj trajekt otukao more 5 do 6, a sve zahvaljujući dobroj procijeni kapetana ali i specifičnoj građi Lastova.

Kapetan Milo Sršen koji na Latovu plovi devet godina ispričao je za Dalmaciju danas o povijesti broda.

– Danas slavi 50 godina svoga postojanja i uspješne plovidbe. Ovaj trajekt iznikao je iz japanskog brodogradilišta Kurushima, služio je osam godina na Pacifiku da bi potom 1978. godine došao u Jadransko more kojim danas plovi i prepoznat je kao brod koji plovi na najzahtjevnijoj liniji u čitavoj floti Jadrolinije, posebice zimi.

Iako među manjim trajektima, dug je 70,7 metara, a širok 13,5 metara, može ukrcati 50ak vozila, a u tri putnička salona može primiti do 600 putnika. Na pitanje da li brod i po nevremenu plovi kada drugi brodovi ne plove, jer to je ono po čemu je najpoznatiji, zbog hrabrosti kapetana i posade ili pak zbog dobre konstrukcije kapetan Sršen je naglasio kako je prije svega bitna posada, a onda ovisno o vremenskoj prognozi odlučuju hoće li isploviti ili ne jer na kraju ipak poštuju more.

Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško
Foto: Robert Pleško

– Brod je takve konstrukcije da trpi otvoreno more za razliku od ovih trajekatakoji voze na kraćim linijama, koji su otvoreni i koji su predviđeni za takve relacije. Ovo je broj zatvorenog tipa, brod sa dušom što bi se reklo. Konstrukcijski je jače napravljen da može voziti i po malo jačem otvorenom moru. Kombinacija i posade i broda daje odgovor na pitanje zašto Lastovo plovi kada nitko drugi ne plovi. Najvažnija je koordinacija dobre posade i dobroga broda u konstrukcijskom smislu. U određenim situacijama odlučimo ne isploviti, putnici se znaju i naljutiti, ali sigurnost je .

Događaj koji posebno pamti je događaj koji se zbio prije sedam godina.

– Imali smo 9. prosinca 2012. godine jedno teško nevrijeme. Iz Lastova smo krenuli u 4:30, a u Split smo došli tek u 12:20 sati. Nikad prije ni kasnije nije bilo takvog događaja. Zaista je bilo gadno – kazao je kapetan Sršen.

Lastovo je i brod koji ima vlastitu Facebook stranicu, a danas je kao rođendansku čestitku dobio i posebnu fotografiju – onu milijenijsku poznatog vodičkog fotografa Šime Strikomana.

Na vezu broj 25 u splitskoj gradskoj luci danas su se okupili svi ljubitelji Lastova, a bilo ih je poprilično. Prisjetili su se putnici lijepih iskustava koja su imali na Lastovu koji je prema riječima Damira Jerkova za današnje moderno doba malo ‘demode’.

– Ovakvi se brodovi više ne grade. I za današnje pojmove ovakav brod bio bi preskup, bio bi nerentabilan. Sada se grade laganiji ali nisu ni blizu Lastovu koji i po orkanskoj buri i oluji plovi. On je nezamjenjiv. Vozi 11 mjeseci godišnje, nema kvarova i problema – priča Jerkov za Dalmacija danas.

Lastovo je bio mjesec i pol dana u remontu tako da će sigurno idućih pet godina održavati ovu liniju.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpouzdaniji trajekt slavi 50. rođendan – Traže se volonteri za milenijsku fotografiju
Brod “Lastovo” star 50 godina izdržao orkansku buru radi otočana

D.D.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.