“Galeb” privremeno otišao s riječkog gata na remont u Kraljevicu, vraća se kao brod muzej

Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Nakon dugogodišnjih previranja oko odgovora na pitanje što, kako i kad s Titovim “Galebom” i onog najvažnijeg “koliko će koštati” i “tko će to platiti”, brod “Galeb” napokon je otegljen iz riječke luke i ide put brodogradilišta Dalmont u Kraljevici. Tamo će biti prenamijenjen u brod muzej za cijenu od 58,5 milijuna kuna koju će platiti Grad Rijeka, odnosno Europski fond za regionalni razvoj koji je za projekt čiji je “Galeb” dio odobrio 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Nakon što je prošlog tjedna potpisan ugovor između Grada Rijeke i brodogradilišta Dalmont kojim su definirani radovi na Galebu vrijedni 58.572.773,64 kuna (PDV uključen), brod su u Kraljevicu oteglili remorkeri Jadranskog pomorskog servisa „David Prvi“ i „Omišalj“.

Dovršetak obnove početkom 2021. godine

Tvrtka Dalmont odabrana je na javnom natječaju za obnovu i prenamjenu broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima. Radovi bi trebali trajati 14 mjeseci, odnosno završiti u početkom 2021. godine.

Događaju su nazočili zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, koji su iskazali zadovoljstvo početkom prave obnove broda nakon napornog i dugog birokratskog procesa.

– Prenamjena broda Galeb i priprema za njegove pretvaranje u muzej bio je dugotrajni proces, nadam se da će brod predstavljati turističku atrakciju za sve one koji posjećuju Rijeku kada bude završen“, rekao je Filipović navodeći interesantnu povijest Galeba i njegov značaj za Rijeku, još od završetka Drugog svjetskog rata kada je izvučen s dna riječke luke gdje je bio potopljen te stavljen u službu tadašnje mornarice, kao školski brod. „Brod je kao rezidencija predsjednika Tita obišao mnoge zemlje i kontinente, dolazio u luke noseći poruke mira. Posjećujući brojne afričke zemlje, bio je jedan od prvih brodova čiji putnici dolaze u ta područja, a da nemaju kolonijalne namjere – zaključio je Filipović, dodavši kako su palubama „Broda mira“ šetali mnogi važni državnici prošlog stoljeća, što stvara podlogu za dodatne zanimljive priče.

Pročelnik Ivan Šarar istaknuo je kako će se tek po dolasku Galeba u Kraljevicu i njegovoj analizi vidjeti u kakvom je brod stanju i kako će teći rekonstrukcija.

– Obnova napokon kreće, stvari postaju opipljive i sve ima više smisla nego kad mi u uredima prevrćemo papire. Zadovoljni smo ponudom izvođača radova jer se pokazalo da cijena nije toliko ogromna kao što se činilo nakon ponuda na prvom natječaju, a uz ovih 58 milijuna kuna, za muzejski postav bit će izdvojeno nešto manje od 5 milijuna kuna – kazao je Šarar.

Obnova Galeba dio je projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, infrastrukturnog dijela projekta Europske prijestolnice kulture koji uključuje i uređenje Palače šećerane u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić u sjedište Muzeja grada Rijeke. Za ovaj je projekt Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Iznimna turistička atrakcija uz brojne sadržaje

Stalni izložbeni postav odnosi se na sam brod Galeb i ono što je ostalo sačuvano od njegove izvornosti. Intervencija dizajnera i kustosa u ovim prostorijama usmjerena je na prezentiranje i očuvanje simbolične vrijednosti koju brod ima. Osim brodske infrastrukture stalni postav oplemenit će i izložbe usmjerene na prikaz dinamične povijesti broda Galeb i grada Rijeke.

Fundus muzeja činit će sva postojeća oprema broda, postojeći ilustrativni materijali, kao što su foto i video građa, kopije dokumentacije o gradnji i povijesti broda, arhiva članaka / knjiga i drugih tekstualnih priloga vezanih uz Galeb. Postav će sadržavati brojne interaktivne sadržaje, a posjetitelji će moći razgledati rezidencijalne dijelove, u potpunosti restaurirane, kao što su Titov i Jovankin apartman, zajednički salon, apartmani za goste, glavni salon, blagovaonica i veliki salon za goste, garderoba i spavaonice. Dio namještaja s Galeba već je restauriran i trenutno se nalazi u prostorima Muzeja grada Rijeke te će po završetku obnove broda biti vraćen na Galeb.

Projektom je predviđeno da brod ostane privezan u riječkoj luci, smješten uz Molo longo.

Brod muzej bit će prilagođen za kretanje osobama u kolicima, kao i za slijepe osobe za koje će ruta kretanja biti naznačena pomoću trake, dok se u postavu planiraju posebne točke – pločice s Brailleovim pismom, slušne postaje, reljefne pločice s prikazom odabranih ilustracija i eksponati koji se mogu opipati.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2727449250650629&set=a.262905273771718&type=3&theater&ifg=1

D.G.