Rescue Scuba diver – Ronilac Spasioc

Foto: Vedran Dorušić / Facebook

Iako će sad netko pomisliti da je ovo neko fancy zanimanje, radi se o nečem manje glamuroznom. Naime mnoge svjetske asociacije imaju ovaj trening, neke kao tečaj ronjenja za ronilačku kategoriju a neke kao ronilačku speciajalnost. Svi se pomalo razlikuju ali svima je zajedničko da žele naučiti ronioca osnovama spašavanja. Ovo je svakako hvalevrijedno.

Vedran Dorušić

Ne radi se o nekom jako zahtjevnom tečaju nego tečaju prilagođenom rekreativnim roniocima koji žele znati spašavati. Za sve profesionalne ronilačke kategorije ovo je uvjet pristupanju na tečaj za voditelja ronjenja ili instruktora. Radi se o tehnikama spašavanja u moru i na površini te izvlačenju ronioca iz vode. Znači, na ovim tečajevima je sav fokus na tehnici spašavanja i možemo reći psihologiji istog.

Zanimljivo je reći da se većina nesreća desi na površini na ne u dubini. Naravno fokus je uvijek na prevenciji i prepoznavanju znakova koji mogu dovesti do nesreće pa onda i spašavanja. Ronilačka oprema danas funkcionira gotovo besprijekorno, stoga nam ostaje ljudski faktor. Precjenjivanje vlastitih mogućnosti, nedostatna obuka, ronjenje u uvjetima za koje nismo obučeni i nepoznavanje ronilačke opreme najčešći su uzroci nesreća.

Naravno uvijek se vode polemike o kvaliteti tečaja i koji je najbolji ili bolji, ali to je nebitno. Svakako je najbitnije proći osnovnu obuku iz spašavanja jer u tom slučaju imate rješenje za osnovne situacije. I zato je svakako dobro proći takav tečaj. Takvi tečajevi namijenjeni su svima pa i roniocima početnicima.

U Hrvatskoj, preciznije u Istri, imali smo slučaj gdje je ronilac početnik s osnovnim znanjem o spašavanju spasio svog kolegu (buddy-a) u vrlo zahtjevnom spašavanju. Naime radio je samo ono što je naučio na tom tečaju i uspio. A spasiti nečiji život je najljepša stvar u životu. Ovo znanje je primjenljivo i na kupače ili ljude koji upadnu u more nekim slučajem.

Naravno, postoje i napredni tečajevi spašavanja koji su nadogradnja i proširenje ovog znanja. Ali osnovni tečaj je nešto što bi svaki ronilac trebao napraviti, i nebitno po kojem programu jer su svi dobri. Iako su ronilačke nesreće jako rijetke, ipak treba biti spreman pomoći.