Šibenski liječnik najavio novi pokušaj prelaska Atlantika jedrilicom

Foto: Dražen Grgić, osobni album

ŠIBENIK – Šibenski oftalmolog Dražen Grgić pred sam blagdan zaštitnika pomoraca sv. Nikole, najavio je svoj ponovni pokušaj pohoda u jedrilici preko Atlantika, od Šibenika do Brazila. Projekt kojeg je nazvao „Čisto more, čisto srce“ usmjerio je u javno podizanje svijesti o problemu onečišćenja mora plastikom, u srijedu navečer predstavio je u Zagrebu.

– Kao što Vam je i poznato prošle sezone u listopadu 2018. isplovio sam po prvi puta iz Šibenika za Brazil (otočje Fernando de Noronha) solo u ekološkoj akciji Čisto more Čisto srce koju su podržali Grad Šibenik, Turistička Zajednica Grada Šibenika i D-Marin Mandalina usmjerenoj za podizanje pažnje javnosti na probleme onečišćenja mora prvenstvenom plastikom. Zadnjih desetljeća svjedoci smo do sada nepoznatog problema koji u svim morima svijeta uzima sve više maha i prijeti ugrožavanju čitavih ekosistema u moru.

Plastika koja je postala toliko jeftina i dostupna da nitko i ne pomišlja koliko može biti opasna za okoliš, te kao otpad na ovaj ili onaj način, prije ili kasnije, dospijeva u mora gdje se u vremenskom procesu razgrađuje na mikroplastiku tj. sitne fragmente plastike za koje se vežu razni toksini, a kojima se zatim nehotice hrane morska bića i koja na taj način ugrožava njihov opstanak, pa na koncu u pitanju je i naš – kaže dr. Dražen Grgić i pojašnjava što se dogodilo prošle godine kad je od istog pothvata odustao.

– Prošle godine zbog više sile putovanje sam prekinuo kod Sardinije i vratio se u Šibenik, prvenstveno zbog loših vremenskih prilika u Mediteranu. Putovanje se oteglo već u samom startu zbog rijetko viđenog tzv. mediteranskog uragana ili medicana, a sezona uragana na Atlantiku nije jenjavala što je značilo još čekanja. Kako sam bio vremenski ograničen za povratak, nije više imalo smisla forsati dalje. Isto tako tijekom plovidbe pokazalo se da jedra koja sam tada koristio nisu bila dovoljno praktična za solo rukovanje, što je iziskivalo dosta trošenja nepotrebne energije a dolazila je u pitanje i sigurnost plovidbe, te sam odlučio vratiti se, napraviti poboljšanja i pričekati sljedeću sezonu – kaže dr. Grgić.

Cilj je Brazil

– Ove sezone, uz novo jedrilje koje sam dao izraditi kod proslavljenog hrvatskog jedriličarskog olimpijca Karla Kureta, te uz još neke dodatke s kojima sam olakšao solo upravljanje jedrilicom, a posebno drugog člana posade Branimira Vlaje, uspješnog poslovnog čovjeka i ljubitelja mora, koji se već više od pola stoljeća druži s brodovima i morem. Koliko smo zajedno uštimani najbolje možda govori i nedavno osvojeno prvo mjesto u regati udruge Green Sail koja se bavi ekološki održivim nautičkim turizmom na Jadranu, gdje smo Branimir i ja u tandemu osvojili prvo mjesto s jedrilicom Sveti Mihovil. Došlo je i nešto novih konopa, okova, analognih i elektronskih uređaja za navigaciju i poboljšanje sigurnosti plovidbe.

I ove godine određena je ista ruta, Šibenik – Brazil, točnije otočje Fernando de Noronha koje jedno od najpoznatijih zaštićenih morskih područja i biser Atlantika, nešto poput našeg Kornatskog otočja. Plovimo s istim ciljem, podizanja pažnje javnosti za potrebu očuvanja mora s posebnim naglaskom na edukaciju naših mladih koje treba od malena učiti o važnosti očuvanja mora kao staništa živih bića a ne samo resursa za gospodarsko iskorištavanje – najavio je dr. Grgić.

Sinoć je u prostorima Akademskog jedriličarskog kluba Dobro more iz Zagreba održana prezentacija s ciljem upoznavanja jedriličarskog kruga kao i šire javnosti s našim putovanjem na poziv Marine Đukanović, hrvatske jedriličarke koja je, kako sama kaže, sasvim „slučajno“ preplovila Atlantik dva puta u istoj sezoni sa svojim partnerom Sašom Fegićem i proslavljenom jedrilicom HIR3 koji je upravno na putu oko svijeta, trenutno u najnegostoljubljivijem dijelu planete južnom Pacifiku.

– Uz zanimljivu prezentaciju i priču razvila se na kraju zanimljiva diskusija jer našlo se sinoć u klubu Dobro more, iskusnih jedriličara koji već godinama plove ne samo Jadranom već i svim oceanima svijeta, s brojim korisnim savjetima za našu avanturu. Još jednom hvala klubu Dobro more kao i svima koji podržavaju ovaj projekt koji uz zanimljivi jedriličarski izazov nosi važnu poruku za očuvanje naših mora, Čisto more Čisto srce – kaže dr. Grgić, a mi mu poželimo dobar vjetar i siguran dolazak do cilja!

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenski liječnik odustao: “Atlantik će pričekati bolja vremena”

Šibenski liječnik u avanturi života: “Jedrim od Kornata do Brazila”