SPLIT Povodom Dana hrvatskog pomorstva, studentima Pomorskog fakulteta dodijeljene stipendije

Foto: MPPI

SPLIT – Program obilježavanja Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tradicionalno se održava u vrijeme obilježavanja Dana pomoraca i brodaraca te njihova zaštitnika, sv. Nikole, s ciljem ukazivanja na važnost hrvatskog pomorskog sektora, a ove godine Split je grad domaćin prigodnog događanja, koje obiluje bogatim programom.

Središnja proslava započela je danas, 5. prosinca u Splitskoj gradskoj luci, gdje je državni tajnik za more, Josip Bilaver položio vijenac u more, u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima, nakon čega je uslijedila ceremonija oplova mjesta polaganja vijenca brodovima i brodicama koje su sudjelovale u ovoj ceremoniji. Državni tajnik Bilaver tom prigodom istaknuo kako je Ministarstvo u proteklog godini napravilo niz mjera za poboljšanje statusa pomoraca.

Donijet je i novi Pomorski zakonik, Zakon o hrvatskom registru brodova je prošao prvo čitanje, a očekujemo raspravu na tu temu, te smo od ove godine uveli stipendiranje naših vježbenika, koji plove i pod hrvatskom i stranom zastavom, kako bi bili konkurentni na tržištu. U ovoj godini stipendirat će se svi oni koji su dali prijavu i svima će biti refundirano ono što je uplaćeno putem doprinosa. Iduće godine postoje jasni kriteriji, a to je prije svega izvrsnost i mislim da je to najpoštenije i da će većina studenata biti zadovoljni. Bit će dovoljno sredstava, predvidjeli smo u idućoj godini i više sredstava nego ove godine – rekao je državni tajnik Bilaver.

Prigodna događanja, koja su se od jutra pa do kasnog popodneva najvećim dijelom odvijala kroz druženje s građanima na Splitskoj rivi i Prokurativama, obilovala su raznovrsnim programskim i promidžbenim sadržajima, od pripetavanja brodskih kuhara i promotivnih štandova, na kojima je izlagana suvremena oprema za sprječavanje onečišćenja mora i morskog okoliša, pa do prezentacije raznovrsnih delicija u pripremi brodskih kuhara, koje su najvećim dijelom pripremane od domaćih proizvoda, koje su posjetitelji programa mogli razgledati na štandovima Hrvatskih otočnih proizvoda.

U sklopu današnje manifestacije održana je i svečana dodjela stipendija studentima Pomorskoga fakulteta u Splitu, koje je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković dodjelio najboljim studentima na prigodnoj svečanosti u amfiteatru Pomorskoga fakulteta u Splitu.

Ministar Oleg Butković svim studentima i sudionicima svečanosti dodjele stipendija uputio je prigodne čestitke na njihovim rezultatima i povodom blagdana Svetoga Nikole te je izrazio zadovoljstvo što je upravo resorno Ministarstvo osiguralo stipendije najboljima među njima, a koji će sutra postati visoko obrazovani hrvatski pomorci:

– Iako srednje pomorske škole i pomorski fakulteti ne spadaju u resor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zbog važnosti pomoračke profesije za Republiku Hrvatsku i visokih ulaganja u tehnološko opremanje obrazovnih institucija za pomorce, Ministarstvo se odlučilo pomoći na sve načine. Stoga se već nekoliko godina provodi program stipendiranja učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta. Od 2006. do sada je stipendirano 1341 učenika i studenata u ukupnom iznosu od 52 milijuna kuna. Ove je godine dodijeljeno ukupno 70 stipendija od čega 55 srednjoškolcima a 15 studentima a iznimno me veseli da smo danas u Splitu dodijeli čak 33 stipendije učenicima i studentima – rekao je ministar Butković u svojem obraćanju te još jednom uputio čestitke i poticaje studentima da ustraju u redovnoj i kvalitetnoj naobrazbi, kao jamstvu izvrstnosti rezultata njihovoga budućeg rada u sustavu pomorstva.

U okviru dodjele stipendija najboljim studnetima Splitskoga Pomorskog fakulteta, ministar Butković sa suradnicima i predstavnicima Sveučilišta u Splitu, obišao je novi objekt u sklopu fakultetske zgrade, u kojemu je instalirana najsuvremenija oprema za simuliranje realnih uvjeta namoru, koja uvelike pomaže studentima tijekom njihovog obrazovanja.

Na koncu današnjeg događanja održava se i Svečana akademija u hotelu Le Méridien Lav, na kojoj ministar Butković dodijeljuje nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj.

Sutra, 6. prosinca nastavak je programa obilježavanja Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, u sklopu kojega će biti održana Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, o najaktualnijim temama iz područja pomorstva i unutarnje plovidbe, poput onih o ulaganju u lučku infrastrukturu, zaštiti morskog okoliša, brodarstva i problematici uređenja plovnih putova, u cilju razvoja lučke infrastrukture na unutarnjim plovnim putovima.

I.B.