U potpunosti se obnavlja trećina Fažane koju su kupili Izraelci

Foto: Wikimedia

FAŽANA – Nakon 15-ak godina pregovora i neizvjesnosti, te barem pet izmjena idejnih rješenja, Vijeće Općine Fažana jednoglasno je prihvatilo najnoviju ideju za uređenje područja bivših tvornica Badel i Istarske tvornice.

Radi se o prostoru od 1,6 hektara uz samu obalu koji zauzima otprilike trećinu stare jezgre Fažane, i koji je 2006. kupila tvrtka Liberty izraelskih vlasnika, piše Glas Istre.

Sve od tada traju prijepori između investitora i predstavnika Općine oko toga što se na ovom području smije, a što ne smije graditi, te kako i na koji način. Investitori su početku imali namjere koje su općinske vlasti srezale na manju razinu, insistirajući prije svega da se vizura starogradske jezgre Fažane ne smije narušiti.

Čini se da je ovaj put idejni projekt uspio usuglasiti sve želje i potrebe. Potvrdio je to načelnik Općine Fažana Radomir Korać, rekavši da konačno mogu biti zadovoljni jer su ispoštovani svi uvjeti koje je općina postavila pred investitore i projektante. Sam projekt vijećnicima je predstavio Siniša Zdjelar iz nagrađivanog arhitektonskog ureda ZDL Arhitekti iz Rijeke.

– Prvi cilj bio nam je da novim građevinama nikako ne narušavamo vizuru centra Fažane, tako da bi nove stambene građevine trebale pratiti visinu i izgled starijih zgrada na koje se nadovezuju, a zatim se te građevine polako okrupnjavaju i moderniziraju arhitektonskim rješenjima prema hotelu koji je planiran na rubnoj zoni naselja. Sve smo povezali prometnicama koje se idealno nadovezuju na već postojeće prometnice i svima otvaraju pogled ili prema moru i otočju Brijuni, ili prema zvoniku na fažanskom trgu, objasnio je Zdjelar.

Planira se izgradnja 73 stana i 27 poslovnih prostora, podzemna garaža s 330 parkirnih mjesta ispod stambeno-poslovnih zgrada te hotel sa 150 ležajeva i pripadajućom garažom sa 100 mjesta, piše Glas Istre.