DAN DUBROVAČKIH BRANITELJA General Janko Bobetko dobio ulicu

Foto: Grad Dubrovnik / Wikimedia

DUBROVNIK – U sklopu Dana dubrovačkih branitelja danas je svečano otvorena Ulica generala Janka Bobetka.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković kazao je uvodno kako upravo zahvaljujući generalu Bobetku, zapovjedniku Južnog bojišta, kao i našim hrabrim braniteljima, danas živimo u slobodi u svojoj Domovini.

– Dosta vremena je prošlo od kada je general Bobetko poveo sve branitelje Dubrovnika u oslobađanje juga Hrvatske. Dan kada smo u Gradu zavijorili hrvatski barjak označio je svjetlo u tunelu za sve naše građane, ali i za Hrvatsku, jer bila je to prva vojna operacija kojom je hrvatska vojska snažno krenula naprijed i neprijatelju pokazala svu snagu. Ovim činom na jedan mali način Dubrovnik se odužuje velikom čovjeku, vojniku i hrvatskom sinu – kazao je gradonačelnik Mato Franković te je uputio zahvalu predsjedniku Gradskog vijeća Marku Potrebici kao i svim vijećnicama i vijećnicima čijim zaključkom je preimenovana bivša Ulica Stjepana Cvijića.

U činu svečanog otkrivanja ploče s natpisom Ulice generala Janka Bobetka gradonačelnicu Frankoviću pridružio se Ivan Bobetko, generalov sin.

Na preimenovanje ulice u Dubrovniku svratili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirkov Šundov.

Čestitka gradonačelnika sugrađanima

Gradonačelnik Mato Franković se osvrnuo na značenje današnjeg dana, strelovito utkanog u svijest grada i sugrađana kojima je uputio čestitku:

“Drage Dubrovkinje i Dubrovčani! Poštovani dubrovački branitelji!

I 28 godina poslije, sjećanja na 6. prosinca 1991. godine u mislima puka dubrovačkog još su živa i tako slojevita. Najprije osjećamo neizmjernu tugu zbog svih izgubljenih života. Pred očima su slike ranjenog Grada, razrušenog Straduna presvučenog tragovima granata, palača i barki u plamenu. Javlja se u nama dobro poznati osjećaj prkosa, baš kao i tog dana kada je Dubrovnik pretrpio strahovita razaranja, najveća u novijoj povijesti.

Konačno, na površinu isplivava snažan osjećaj ponosa jer tog je crnog petka Dubrovnik obranjen. Zahvaljujući samo herojstvu naših branitelja koji su šačicu oružja suprotstavili neusporedivo jačem agresoru. Ali kao što to biva kada se Domovina brani srcem i voli bezuvjetno, uspjeli su!

A danas, kada Dubrovnik blista okupan adventskim svjetlom, sjećamo se tih dana kada smo od nebesa tražili samo snagu i opstali zahvaljujući zajedništvu i hrabrosti naših branitelja.

Povijest je htjela da blagdan sv. Nikole i Dan dubrovačkih branitelja ostanu zavazda isprepleteni, da ih u slobodnom Gradu slavimo na isti dan, evocirajući povijest pogleda uprtog u budućnost. To je ono što dugujemo i našim najmlađima – podariti im istinu i osigurati im bezbrižno i sretno odrastanje.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima, a posebno našim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetog Nikole”, kazao je dubrovački gradonačelnik Franković.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik se sjeća početka rata: Krstičević na izložbi “A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.”

D.G.