Međunarodna pomoć Albaniji

Foto: MUP

ZAGREB – Vlada Republike Albanije je 5. prosinca putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć, nakon što je ovu državu 26. studenog pogodio jak potres.

Jedna od aktivnosti koju albanske vlasti trenutno provode je i procjena šteta na građevinskim objektima te je zbog nedostatka vlastitih kapaciteta putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije, zatražila pomoć građevinskih stručnjaka koji bi svojom ekspertizom mogli pridonijeti kvalitetnoj procjeni.

Republika Hrvatska je 5. prosinca ponudila pomoć svog tima za procjenu štete na građevinskim objektima, a Republika Albanija je ponuđenu pomoć prihvatila.

Preko Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH mobiliziran je tim od osam pripadnika, pet građevinskih inžinjera i tri pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH kao taktičko-tehnička potpora.

Financijska sredstva potrebna za provedbu ove aktivnosti osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Prijevoz tima osigurava Ravnateljstvo civilne zaštite vlastitim vozilima, a prema Albaniji su krenuli danas, 7. prosinca.

I.B.