Recepti dubrovačkog primorja: Dubrovačka torta

Foto: Katija Puljizević

Svatko od nas ima svoju omiljenu slasticu , posebno u ovo blagdansko vrijeme koje nam dohodi. Moj blagdanski stol gotovo uvijek krasi i okusom uveseljava moje ukućane i goste poznata Dubrovačka torta.

Katija Puljizević

Naši stari kažu da je u ono doba svaka domaćica imala u svojoj knjizi s ričetama. Spisi kažu da je ričeta dosta stara i da potječe iz jednog dubrovačkog  samostana iz 1585.godine.

Čini je bogatstvo okusa mjendula, naranče i čokolade, što joj je glavna baza. Zanimljivo je da u nju ne ide ni trunke brašna, dugo se bati a možete je ukrasiti po želji.

Osobno ukrasim čokoladnom glazurom i sjeckanim mjendulima. Možete koristiti i one u listićima!

Sastojci:

9 jaja

220 g cukara

1 vrećica vanilija cukara

350 g mljevenih mjendula

80 g prezle

1 dcl soka od naranče

Glazura:

150 grama čokolade za kuhanje

6 ožlica ulja (90 ml)

6 ožlica mlijeka (90 ml)

Za ukrašavanje:

narezani očišćeni  mjenduli

Foto: Katija Puljizević

Upute:

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka u dvije veće posude za miješanje.

Žumanjcima dodati dvije trećine količine cukara i pjenasto umutiti.

Bjelanjke stući u čvrsti snijeg s ostatkom cukara.

Zatim polako, ručno, dodavati uz nježno miješanje, snijeg od bjelanjaka u žumanjke.

U više navrata dodati mljevene mjendule i lagano ih umiješati u smjesu.

Zatim dodati krušne mrvice i opet sve ručno umiješati.

Oprati naranču, te joj naribati koricu.

Iscijediti sok iz naranče (paziti da nema pica), te zajedno s koricom ubaciti u smjesu.

Dodati i vanilin cukar i sve lagano,nježno, ručno umiješati u jednoličnu smjesu.

Kalup promjera 26 centimetara namastiti i posuti prezlom.

Izliti tijesto u kalup.

Torta se peče u zagrijanoj pećnici na 170° Celzijusa 35 minuta, a zatim probati s čačkalicom da li je pečena.

Tortu izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Dok se torta hladi, pripremiti mjendule za ukrašavanje: kratko ih staviti da prokuhaju u vodi (desetak minuta), malo ih prohladiti te im skidati opne.

Oguljene mjendule osušiti na kuhinjskom papiru te ih narezati s nožićem na veličinu oko 2 – 3 mm.

Za glazuru otopiti čokoladu s uljem i mlijekom te preliti preko ohlađene torte.

Ostaviti da se glazura stvrdne (oko 2 sata) te ukrasiti narezanim mjendulima.

Foto: Katija Puljizević

Dubrovačka torta je zaista posebnog okusa i zadovoljit ce najvece sladokusce.

Ako i vas zadovolji, blagdanski će stol biti potpun!

Katija Puljizević

Vaš komentar