1 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dubrovačka torta

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Dubrovačka torta
Foto: Katija Guljelmović

Kako nam se primiče vrijeme blagdana, mislim da će nam jedna ričeta više dobro doći za obogatiti naš blagdanski stol. Ovo je stara ričeta dubrovačke torte i sigurna sam da su je naše none imale za proslavu svih festa na trpezama.

Iz nekih zapisa kažu da je ričeta jako stara, a čini mi se istina, barem ako je suditi po sastojcima koji su dosta skromni, bili su im nadohvat ruke i svaka ih je domaćica imala u kući.

U nju ne ide brašno, ali zamjena za njega je jedan dio prezle (krušnih mrvica). Jako je aromatična jer u nju ide sok naranče i kora a sad im je stađon pa ih treba iskoristiti.

Potrebno vam je :

  • 9 jaja
  • 220 g cukara
  • 1 vrećica vanilije
  • 350 g mjendula
  • 80 g krušnih mrvica
  • 1 dcl soka od naranče
  • korica naranče (koristim aleksandrin jer mu je aroma jača)

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Žumanjke, vaniliju cukar i 2/3 cukara izmiksajte u pjenastu smjesu. Bjelanjke  istucite u čvrsti snijeg s ostatkom cukara. Snijeg dodati žumanjcima uz lagano miješanje, da smjesa ostane pjenasta.

Foto: Katija Guljelmović

Uz miješanje dodati mljevene mjendule, krušne mrvice, narančinu koricu i sok. Smjesu ujednačeno izmiješati. Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje. Smjesu istresite u kalup, pecite oko 35 minuta.

Tortu ohladite pa je premazite marmeladom od naranče ili alesandrina te je  ukrasite čokoladnom glazurom (rastopljena čokolada za kuhanje s malo masla i vode ).

Vodite računa da je ne prepečete jer bi onda mogla biti suha.

U slast !

Katija Guljelmović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.