Šibenska regata krstaša: Jubilarno 20. izdanje jedinstvene utrke s prekrasnim pogledom

Photo: Boris Stanić

ŠIBENIK – Što se Jedriličarskog kluba Val tiče, sa Šibenskom regatom krstaša je na sv. Nikolu 1999. godine sve počelo. U međuvremenu je organizirano mnoštvo lokalnih, nacionalnih i međunarodnih natjecanja, no ova regata uvijek ima poseban status među članovima kluba. Šibenska regata krstaša, dvadeseta po redu, startala je danas. 

Osamljenički je to sport. To jedrenje. Ne zato što ste osuđeni na nekoliko članova posade u borbi s morem i vjetrom, nego zato što redovito nemate publike. Gotovo nikad. Ako ste optimist, tada će vas jedino roditelji s kopna pokušati locirati dalekozorom. Ako ste već u laseru, tada roditeljima zabranjujete da vas dođu gledati, a ako ste u krstašu, tada ste vjerojatno i sami već roditelj, a netko iz obitelji je možda i s vama na jedrilici. Regate su daleko od kopna i nitko se i ne trudi pratiti ih.

Šibenska regata krstaša po tome je izuzetak. Jedna je od rijetkih na svijetu, u nas jedina, kojoj se regatno polje rasteže tik uz obalu, uz šibensku rivu. Pogled na četrdesetak ljepotana razvijenih jedara pruža se kao na dlanu, a i jedriličari imaju jedinstven doživljaj – umjesto pučine, s lijeve ili desne strane pruža im se stara šibenska gradska jezgra u svoj svojoj srednjovjekovnoj snazi. Start je kod mula Krke, a cilj je pod Šibenskim mostom, tamo gdje se Krka ulijeva u more, piše ŠibenikIN.

Foto: Facebook

Sve te prednosti nisu bile jamac da će publika stvarno i doći. Prvih godina vodila se nesmiljena bitka; unatoč ponudi fritula, bakalara i rižota, bez obzira na defile Šibenske narodne glazbe, bajkera u uniformama sv. Nikole i Djedu Mrazu koji se po uvali vozio na skijama, uvijek je iz nekog razloga više Šibenčana bilo u prigradskom šoping centru, nego na rivi. Al’ i to se zadnjih godina uvelike počelo mijenjati.

U subotu, danas, starta dvadeseta Šibenska regata krstaša. Gradonačelnik Burić će, kao i obično, označiti početak pucnjem iz topa Gradske straže. Naučio je i on lekciju, zadnje dvije, tri godine obavezno dolazi s čepićima u ušima, jer tko se bez njih približi topu ogluši na sat, dva.

Nakon subotnje utrke po ORC-u, nedjelja je rezervirana za Kup Branka Iljadice Rape, finalnu monotip triple race regatu. Neka vas ne zbunjuju ovi šminkerski jedriličarski izrazi, radi se samo o različitim klasama jedrilica – ako ste među publikom na rivi, jedino što vas zanima jest da brodovi razviju svoje flokove i spinnakere, pa ma koje klase bili, dok vi ispijate kapučino na zubatom suncu.

Photo: Boris Stanić

Osim vjetrom, jedra na Šibenskoj regati krstaša svake godine treba napuniti i nekim novcem. Grad Šibenik daje, privatnici daju, institucije nešto daju, prilože štogod i zaljubljenici u jedrenje. Ova je godina bila posebno financijski izazovna – Jedriličarski klub Val je organizirao Svjetsko prvenstvo u jedrenju po ORC-u u lipnju, potom i Europsko prvenstvo u match raceu u listopadu, a puno je novca uloženo je i u izgradnju novih klupskih prostorija u Docu, piše ŠibenikIn.

Dvadeset godina bitke s većom ili manjom krizom uvijek nekako završi na priželjkivanoj nuli, a da sve to nije bilo uzalud dokazuju švedske, mađarske, talijanske i sve ostale posade koje su dosad jedrile pred Šibenikom.

I.B.