Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole: “Stvoreni su uvjeti za potpunu obnovu”

Foto: JU Priroda ŠKŽ

ŠIBENIK – Na završnoj konferenciji projekta “Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante” predstavljeni su rezultati učinjenog u obnovi utvrde na ulazu u Šibenik. 

Rezultate projekta predstavili su župan Goran Pauk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ana Škevin Mikulandra i dr.sc. Renata Tomljenović, znanstvena suradnica Instituta za turizam iz Zagreba.

– Sportskim rječnikom, došli smo do polufinala. Daleko smo dogurali, ali najvažnije utakmice su tek pred nama. Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija i stvoreni preduvjeti za dobivanje sredstava za potpunu i konačnu obnovu tvrđave. Sljedeći korak je uvrstiti projekt na popis strateških projekata Ministarstva kulture Republike Hrvatske- istakao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Foto: ŠKŽ

Aktivnosti i rezultate projekta predstavila je ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk:

– Prije svega, zahvaljujem sjajnim suradnicama na projektu. Dobili smo vrhunske dokumente koji stavljaju naglasak na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje. To je u skladu i principima djelovanja naše ustanove i preporukama UNESCO-a. Naš koncept i misao vodilja u planiranju, dosadašnjoj i budućoj realizaciji projekata je integralno održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom. Ovi dokumenti nisu samo alat za dobivanje novih sredstava iz EU fondova, već i jamstvo da ćemo na kraju procesa dobiti izvorno obnovljenu tvrđavu u njezinom punom sjaju.

Foto: JU Priroda ŠKŽ

Glavni i Izvedbeni projekt sanacije i uređenja tvrđave predstavila je Ana Škevin Mikulandra, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda:

– Projektom je dano rješenje sanacije dotrajalih i oštećenih građevnih struktura tvrđave. Obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, građevinska sanacija i opremanje prostora. Projektantski pristup utemeljen je na konzervatorskim principima s ciljem očuvanja integriteta spomenika i spomeničkih vrijednosti, uz reverzibilne suvremene intervencije, a sve kako bi se doprinijelo stvaranju novih vrijednosti i pozicioniralo tvrđavu sukladno svjetskom značaju.

Foto: ŠKŽ

Plan upravljanja tvrđavom predstavila znanstvena suradnica Instituta za turizam, dr.sc. Renata Tomljenović

– Plan je instrument za održivo upravljanje tvrđavom i njezinom kontaktnom zonom. To uključuje zaštitu, održivo korištenje, upravljanje i posjećivanje, te financiranje, edukaciju i suradnju. Cilj je da tvrđava postane svjetski poznata po svojoj impresivnoj arhitekturi u jedinstvenom prirodnom okruženju, ali prije svega  da se očuva njezina autentičnost, njome upravlja održivo, na dobrobit građana, posjetitelja i budućih generacija.

Projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante“, vrijedan 2,6 milijuna kuna, provela je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije s partnerima: Šibensko-kninskom županijom te Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

PROČITAJTE JOŠ:

Sveti Nikola, spektakularna otok-tvrđava kod Šibenika

I.B.