Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole: “Stvoreni su uvjeti za potpunu obnovu”

Foto: JU Priroda ŠKŽ

ŠIBENIK – Na završnoj konferenciji projekta “Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante” predstavljeni su rezultati učinjenog u obnovi utvrde na ulazu u Šibenik. 

Rezultate projekta predstavili su župan Goran Pauk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ana Škevin Mikulandra i dr.sc. Renata Tomljenović, znanstvena suradnica Instituta za turizam iz Zagreba.

– Sportskim rječnikom, došli smo do polufinala. Daleko smo dogurali, ali najvažnije utakmice su tek pred nama. Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija i stvoreni preduvjeti za dobivanje sredstava za potpunu i konačnu obnovu tvrđave. Sljedeći korak je uvrstiti projekt na popis strateških projekata Ministarstva kulture Republike Hrvatske- istakao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Foto: ŠKŽ

Aktivnosti i rezultate projekta predstavila je ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk:

– Prije svega, zahvaljujem sjajnim suradnicama na projektu. Dobili smo vrhunske dokumente koji stavljaju naglasak na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje. To je u skladu i principima djelovanja naše ustanove i preporukama UNESCO-a. Naš koncept i misao vodilja u planiranju, dosadašnjoj i budućoj realizaciji projekata je integralno održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom. Ovi dokumenti nisu samo alat za dobivanje novih sredstava iz EU fondova, već i jamstvo da ćemo na kraju procesa dobiti izvorno obnovljenu tvrđavu u njezinom punom sjaju.

Foto: JU Priroda ŠKŽ

Glavni i Izvedbeni projekt sanacije i uređenja tvrđave predstavila je Ana Škevin Mikulandra, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda:

– Projektom je dano rješenje sanacije dotrajalih i oštećenih građevnih struktura tvrđave. Obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, građevinska sanacija i opremanje prostora. Projektantski pristup utemeljen je na konzervatorskim principima s ciljem očuvanja integriteta spomenika i spomeničkih vrijednosti, uz reverzibilne suvremene intervencije, a sve kako bi se doprinijelo stvaranju novih vrijednosti i pozicioniralo tvrđavu sukladno svjetskom značaju.

Foto: ŠKŽ

Plan upravljanja tvrđavom predstavila znanstvena suradnica Instituta za turizam, dr.sc. Renata Tomljenović

– Plan je instrument za održivo upravljanje tvrđavom i njezinom kontaktnom zonom. To uključuje zaštitu, održivo korištenje, upravljanje i posjećivanje, te financiranje, edukaciju i suradnju. Cilj je da tvrđava postane svjetski poznata po svojoj impresivnoj arhitekturi u jedinstvenom prirodnom okruženju, ali prije svega  da se očuva njezina autentičnost, njome upravlja održivo, na dobrobit građana, posjetitelja i budućih generacija.

Projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante“, vrijedan 2,6 milijuna kuna, provela je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije s partnerima: Šibensko-kninskom županijom te Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Tvrđava sv.Nikole

/TVRĐAVA SV. NIKOLE NA KORAK DO UVRŠTENJA NA UNESCO-v POPIS/Sa velikim oduševljenjem primili smo vijest da je Tvrđava sv. Nikole ušla u završni krug, među šest odabranih fortifikacijskih utvrda Hrvatske, Italije i Crne gore u sklopu zajedničke kandidature „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“ koju je inicirao talijanski grad Bergamo. Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda uspješno su odradile pripremu opsežne nominacijske dokumentacije i management plana, a sve u suradnji s gospodinom Miljenkom Domjanom, Brunom Diklićem, Joškom Čuzelom te Tomislavom Petrincem, bez čije pomoći ne bismo uspjeli u realizaciji ovog dijela projekta.U svibnju 2017. završena je procedura evaluacije kandidature za upis na Popis svjetske baštine UNESCO-a Obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća. Konačna ocjena evaluatora predložila je od početno nominiranih 11 samo 6 gradova: Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanova iz Italije, Zadar i utvrda sv. Nikole u Šibeniku i Kotor u Crnoj Gori. Konačna odluka bit će donesena na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a koje će se odvijati u Krakowu (Poljska) od 02. do 12. srpnja ove godine. U slučaju pozitivnog ishoda, Šibenik bi postao prvi grad u Hrvatskoj s dva spomenika kulture na UNESCO popisu što bi značilo dodatni vjetar u leđa razvoju turizma ovog područja. Istovremeno, to bi omogućilo pristup fondovima za prijeko potrebnu obnovu i zaštitu samog objekta i cijele pristupne zone. Tvrđava bi očuvala svoj izvorni oblik i postala središnja atrakcija i mjesto okupljanja u sklopu područja značajnog krajobraza Kanal-luka u Šibeniku. Zajedno s uređenjem šetnice, plaže i budućeg posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Minerska, UNESCO markica će biti kruna projekta Turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku, koji je započeo još 2010. godine. Za dodatne informacije, stojimo na raspolaganju…

Gepostet von Javna ustanova Priroda Šibensko kninske županije am Donnerstag, 1. Juni 2017

PROČITAJTE JOŠ:

Sveti Nikola, spektakularna otok-tvrđava kod Šibenika

I.B.

Vaš komentar