1 min. čitanja

Eruptirao vulkan na novozelandskom otoku, deseci mrtvih i nestalih!

Dramatičnme snimke stižu s novozelandskog Bijelog otoka gdje je u ponedjeljak eruptirao vulkan prvi put u 18 godina. Na ovom popularnom turističkom odredištu u vrijeme erupcije je bilo 50-ak ljudi upravo u krateru. Pet ih je preminulo od zadobivenih ozljeda, a 18 se nalazi u bolnici. Još uvijek se nestalima smatra više od 20 osoba. Vlasti Novog Zelanda strahuju da će broj mrtvih rasti jer na otoku nema skloništa za ovakve situacije.

Vulkan je posljednji put eruptirao 2001. godine. Svjedoci na društvenim mrežama pišu o pepelu i dimu visokom preko 3,5 kilometara i golemim oblacima dima, vidljivim na Sjevernom otoku.

– U ovom trenutku prepopasno je ići na otok i pokušavati spasiti ljude. Sve je prekriveno pepelom i vulkanskim materijalom – rekao je John Tims, voditelj državne službe za nacionalnu sigurnost i spašavanje. Oko vulkana je uspostavljena zona neletenja.

Michael Schade je s obitelji upravo napuštao otok kad se dogodila erupcija. Sve je zabilježio i kamerom:

“Moj Bože, vulkan na Bijelom otoku, eruptirao je danas prvi put nakon 2001. Moja obitelj i ja smo otišli smo s otoka 20 minuta prije, čekali smo svoj brod kad smo ugledali erupciju.  Vožnja brodom kući … bila je neopisiva” napisao je Schade na Twitteru.

Bijeli otok je udaljen oko 50 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka, jednog od dva glavna novozelandska otoka. Ovaj vulkan je jedan od najaktivnijih na Novom Zelandu i unatoč opasnosti, izuzetno je popularna turistička destinacija.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.