Kako su Pažani pobijedili krivolovce: “Bilježili smo sve kamerom, što je dokaz na sudu”

Foto: Arhiv / Ilustracija

PAG – Školjke, puževi, trpovi i spužve ne smiju se više vaditi u Paškom zaljevu. Odluku je nedavno donijelo Ministarstvo poljoprivrede zbog dugogodišnjeg intenzivnog izlova školjaka u tom zatvorenom i osjetljivom ekosustavu otoka Paga.

I sami su mještani tijekom ove godine više puta prijavljivali prekomjerno vađenje gropa (brbavica), lakirki (rumenka) i drugih vrsta cijenjenih u gastronomiji. Pažani već dugo zagovaraju uspostavu posebnog režima zaštite Paškog zaljeva. Ronioce su često i sami motrili, prijavljivali policiji i inspekciji.

– Da smo svi šutjeli i pravili se da ne vidimo, možda ne bi bilo zabrane i došlo bi do potpune devastacije paške vale. Uvijek se motrilo, što je na kraju i dovelo do veće akcije. Ja sam zabilježio kamerom, što se pokazalo dobro jer je to dokaz na sudu, kaže Tihomir Kustić, za HTV.  I zato se danas osjeća kao pobjednik.

Zabrana izlova školjaka, puževa, trpova i spužvi do 15. listopada 2020. u Paškom zaljevu dobra je, kaže biolog mora Filip Bukša, jer se dobila godina dana da se procijeni šteta, utvrdi stanje i donesu mjere za daljnju zaštitu.

– S obzirom na to da sam odavde i to mi je struka, stvarno mislim da se drastično smanjila populacija ribe i ostalih morskih organizama. Nije riječ samo o brojnosti nego je primjetan i pad veličine jedinki organizama, kaže Bukša. Dodaje da on nije za zabranu nego za održivo gospodarenje. Tužno je što je do zabrane došlo jer se kontrolirani izlov mogao prije uspostaviti. Naglasio je da se radi o području koje može biti ogledni  primjer upravljanja na Jadranu jer se lako kontrolira.

Uskoro na Pag stižu stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji će procijeniti ekosustav Paškog zaljeva, ocijeniti stanje školjkaša i  donijeti preporuke za daljnje upravljanje. Tomu se nadaju otočani, a mladi Pažanin Filip Bukša poručuje: