ORAŠAC DOŠAO NA RED Radovi na vodoopskrbi i odvodnji trajat će 2 i pol godine

Foto: Screenshot

ORAŠAC – Početkom iduće godine kreće izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje naselja Orašac. Gotovo 28 milijuna kuna vrijedan ugovor o izvođenju radova na tom projektu između Vodovoda kao investitora i Dubrovnik cesta kao izvođača potpisali su danas predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić i član Uprave Dubrovnik cesta Roberto Krile.

Potpisivanju ugovora nazočili su i gradonačelnik Mato Franković, zamjenica Orlanda Tokić te član Uprave Vodovoda Vicko Begović. Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je nakon realizacije projekta pročistača koji osigurava pitku vodu bez obzira na vremenske prilike, stiglo vrijeme za ulaganje u kanalizacijsku mrežu, napominjući kako skoro 70 posto Grada nema nema kanalizacijsku  mrežu zbog čega je bilo bitno pokrenuti ovaj ciklus kapitalnih ulaganja.

– Započinjemo s Orašcem. Kanalizacijska mreža bit će duga nešto više od deset kilometara, ali istovremeno radimo i vodoopskrbni sustav koji će biti izgrađen u dužini nešto većoj od četiri kilometra. I jedno i drugo je iznimno bitno za stanovnike Orašca. Jedan od prioriteta je čisto more, a da bi bilo čisto moramo graditi kanalizacijsku mrežu jer postojeći sustav počiva na septičkim jamama, što nije dobro – rekao je gradonačelnik Mato Franković, te stanovnicima uputio molbu za strpljenje tijekom izvođenja radova jer je riječ o teškom i opsežnom projektu koji će donijeti veliku korist. Naglasio je i da od izvođača radova očekuje veliki angažman na ovom projektu i poštivanje rokova.

– Za nas je to  iznimno bitan projekt. Radi se o rekonstrukciji glavnog vodoopskrbnog cjevovoda od Zatona do Orašca. Oko 7 milijuna kuna bit će uloženo u vodoopskrbu, a 20 milijuna na gradnju sustava odvodnje – rekao je ovom prigodom čelni čovjek Vodovoda Lukša Matušić, naglašavajući kako ovo gradsko društvo ovim projektom nastavlja uspješan niz od otvaranja pročistača, preko dovođenja vode u Dračevo selo ili brojnih projekata u staroj gradskoj jezgri.

Očekuje se da bi radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca mogli započeti u siječnju, a trebali bi biti gotovi kroz dvije i pol godine.

– Želimo dati svoj obol izgradnji infrastrukture na području Grada Dubrovnika i stoga će nam ovaj projekt biti posebno bitan –  istaknuo je Roberto Krile iz Dubrovnik cesta te rekao kako vjeruje da će radovi završiti u roku. Naglasio je i da će sve probleme na koje će se naići rješavati na adekvatan način, uz posebnu pažnju na odnos s lokalnim stanovništvom.