REPORTAŽA IZ KOMIŽE – “Doni svetoga Mikule” i običaj paljenja starog drvenog broda

Foto: Velimir Bešić

KOMIŽA – Evo me opet u žežin sv. Nikole na putu za Vis i Komižu. Namjera mi je da popratim feštu “DONI SVETOG MIKULE”, a ujedno i Dan grada Komiže, jer sv. Nikola je zaštitnik grada Komiže. Na ovaj dan postoji stoljetna tradicija paljenja starog drvenog broda za spas i zaštitu mornara i brodova. Pepeo koji ostane koristio se za blagoslov kobilica novih drvenih brodova u izgradnji.

Velimir Bešić

Večer prije mještani pripremaju drvo i donose brod koji je predviđen za spaljivanje. Ove godine bile su to dvi sandule (vrsta ribarskog drvenog broda na vesla, 4-5 metara dužine, ravnog dna i blago nagnutih bočnih stranica) od kojih je jedna od sandula ( KŽ 122) bila u vlasništvu obitelji Funci, i upravo ta sandula poslužila je Udruzi Palagruža za izradu replike. Na kraju fizički jako zahtjevnog pripremanja lomače na brod se dodao i jarbolet s kiticom maslinovih grančica. Finale čitave pripreme je bio kad su se Nikola Božanić i Jakša Mardešić popeli u zvonik sv. Mikule i zazvonili na zvonima još iz 1827.godine.

Sutradan ujutro uputija sam se oko deset uri prema Musteru ( u dijalektu samostan ), a počela je padat kiša pa sam promislija da od praćenja paljenja broda neće biti ništa. Kad na moje veliko iznenađenje, negdi oko 10 i 20, kiša je stala i cila tradicionalna svečanost paljenja broda pa zatim procesija prošli su bez ikakva ometanja zbog kiše.

Nakon završetka procesije, i kad sam već bio pri kraju sa spremanjem opreme, kiša je opet počela. Dok sam bio u čudu zbog ovako preciznog tajminga, stariji Komižani su mi rekli da se ni oni ne sjećaju, a niti njihovi roditelji, da je kiša ikada prekinula svečanost sv. Mikule.

Velimir Bešić