Dota – Predmeti imaginarne stanovnice otočja

BETINA – U Muzeju betinske drvene brodogradnje sinoć je otvorena izložba autorice Sanje M. Vukman, pod nazivom “Dota – Predmeti imaginarne stanovnice otočja.”

Radi se o zbiru predmeta osobne upotrebe koji imaju izvjesnu autobiografsku crtu. Nastanak ove izložbe inspiriran je stvarnom dotom žena koje su na otocima živjele prije same autorice i svijetom drvenih brodova. Autorica se inspirira izvornim iskustvima, čistoćom prirodnih, lokalnih materijala u svojoj potrazi za razumijevanjem područja. Teži za gradnjom zdravih, održivih zajednica.

– Taj svijet drvenih brodova osobno smatram jednorozima. U svijetu u kojem jednorozi, ipak postoje, sigurno je izložiti meko tkivo želji, žudnji i snova.

Moja strast je istraživanje mogućnosti, tvrdoglava čistoća prirodnih, lokalnih materijala, traganje za izvornim iskustvima, razumijevanje teritorija i težnja gradnji zdravih održivih društvenih zajednica.

Na nastanku ove kolekcije, baš kao što biva i kod izgradnje brodova, sudjelovali su, na ovaj ili onaj način, i drugi ljudi. Njenu vrijednost čitam ponajviše, kroz neopipljivo, proživljeno i kroz ono što bi, nadam se, gledatelje moglo inspirirati na osobne potrage i putovanja – kaže autorica Sanja M. Vukman o izložbi.