Državni tajnik Poljičak podsjetio: “Na svetu Lucu saveznici su sravnili jedan od simbola Šibenika”

Foto: Arhiv

ŠIBENIK – Državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak prisjetio se savezničkog bombardiranja Šibenika na današnji dan 1943. godine kad je doživio veliko stradanje, a u potpunosti je nastradalo nekoliko objekata, među kojima i Gradska vijećnica. 

– Smatra se, uz srušenu zadarsku krstionicu, da je savezničko zračno bombardiranje šibenske vijećnice bila najveća ratna šteta graditeljskoj baštini na hrvatskoj obali Jadrana.

Zgrada vijećnice obnovljena je metodom faksimila, kojom se u konzervatorskoj praksi povijesnoj građevini vraća prvobitni izgled. Presudnu ulogu da se donese odluka o revitalizaciji vijećnice i o izboru metode odigrali su konzervatori.

Naime, tada je bilo i razmišljanja da se zgrada vijećnice više ne može obnoviti jer su svi njeni dijelovi jako stradali. Obnovi zgrade vijećnice pristupilo se 1947. godine, projekt rekonstrukcije izradio je arhitekt Harold Bilinić, a radovi su, zbog teških financijskih prilika, tekli sporo, da bi vijećnica bila otvorena krajem 1960. godine.

Bilinić za taj posao, osim nekoliko predratnih fotografija i hrpe ruševina, nije imao ništa, a po značaju i rezultatu, faksimilska obnova vijećnice u Šibeniku ide u red najrafiniranijih i najkompleksnijih konzervatorskih zahvata u Hrvatskoj poslije Drugog svjetskog rata – prisjetio se Poljičak. 

Foto: Wikimedia

Šibenska gradska vijećnica građena je između 1533. i 1546.g., u stilu visoke renesanse, a odlikuje se izrazitom skladnošću. Glavni arhitekt nije poznat. Objekt se sastoji od prizemlja i prvog kata. Prizemlje počinje trijemom s devet ploukružnih lukova, tipičnih za renesansni stil, koji se oslanjaju na deset stupova iznad kojih se proteže korniž na kojima su baze s reljefima velikih lavljih glava. U prizemlju su nekada bili smješteni uredi gradske uprave, dok su se sjednice gradskog vijeća odvijale na katu u reprezentativnoj dvorani. Pročelje kata razdijeljeno je stupovima, a u donjem dijelu ukrašeno je balustradom i bogato dekoriranim balkonom (reljefi lavljih glava i cvijetni ornament).

S lijeve strane gadske vijećnice nalazi se mali zvonik “na preslicu” čije je zvono pozivalo gradske plemiće na vijećanje. U 18. stoljeću, s obje strane vijećnice, šibenski graditelj Ivan Skok napravio je vrlo lijepe stepenice.

PROČITAJTE JOŠ:

OVAKO BI TREBALI SVI Državni tajnik Ivica Poljičak očistio obalu od smeća