Foto: Facebook / M/t Lastovo

Jako do olujno jugo, s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h) puše na cijelom Jadranu, zbog čega je uključen narančasti sustav meteoalarma Državnog hidrometeorološkog zavoda. Iako ciklona kreće sa sjevera, do sredine večeri pokrit će i srednji Jadran. 

Zbog niskog tlaka zraka ponegdje se već javlja pojava ciklonalne plime, odnosno prelijevanja mora preko riva na obali. Ta pojava mogla biti znatno izraženije u noći na subotu. Na splitskoj Rivi pojedini valovi dolaze sve do prvih kafića, piše Dalmacija danas.

U Istri puše silovito jugo, ali pada i snažna kiša, dok je u višim krajevima zabilježena i snježna mećava. Kako javlja Istramet, u Rovinju je u kratko vrijeme palo 66 mm, i dalje pada, a velika količina vode u Rovinju izbija šahtove.

U prekidu su:

trajektne linije: Valbiska-Merag, Lopar–Valbiska, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Šibenik–Kaprije–Žirje, Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, Trogir/Soline-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Prapratno-Sobra, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ i Orebić-Dominče;

katamaranske linije: Pula–Zadar, Rijeka-Cres–Mali Lošinj, Rijeka–Lun (Tovarnele)–Rab, Zadar-Sali-Zaglav-Bršanj, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli;

brodske linije: Komiža-Biševo, Zadar–Preko, Rava-Iž-Zadar, Ilovik-Mrtvaška, Mali Lošinj–Unije–Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Upozorenje za pomorce

Udari juga od 35-60 čvorova, već u prvom dijelu noći na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a zatim i na ostalom dijelu udari sjeverozapadnog, uz obalu ponegdje i bure 35-65 čvorova . More 5, na otvorenom moguće i 6. Ponegdje nevere.

D.G.