Veterani predstavljaju studiju održivosti morskih resursa i zaštite pomorske baštine

Foto: Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade / Facebook

SPLIT – Ronilački klub veterana 4. Gardijske brigade predstavit će, u ponedjeljak, 16. prosinca 2019., s početkom u 12 sati, u amfiteatru Sveučilišta u Splitu (Ruđera Boškovića 33), Studiju razvoja mjera povećanja održivosti morskih resursa i zaštite pomorske baštine Splitsko-dalmatinske županije. 

U suradnji sa stručnjacima sa splitskog Sveučilišta, u izradi Studije pošlo se od analize relevantne domaće pravne regulative i primjera dobre prakse ostalih zemalja članica Europske Unije i EU direktiva te utvrdilo stvarno stanje podmorja, podmorskih arheoloških nalazišta i infrastrukture u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva.

Temeljem dobivenih nalaza, izrađen je prijedlog mjera, sukladno najnovijim međunarodnim, znanstvenim postignućima u istraživanju i zaštiti podmorja, pomorske baštine i očuvanju okoliša.

Ronilački klub veterana 4. Gardijske brigade, protekle 3 godine, od osnutka, aktivno provodi projekte s ciljem promicanja, razvoja i unaprjeđenja ronilačkog sporta, podvodne ekologije i rekreacijskog ron jenja. Klub broji 87 članova, od kojih je 32 licenciranih ronilaca. Izrada Studije razvoja mjera, na primjeru Kaštelanskog zaljeva, financirana je sredstvima proračuna Splitsko-dalmatinske županije, u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine – „Pomorsko je dobro!”, na načelima održivog turizma i pomorstva. 

I.B.