Gradonačelnik Šibenika najavio EU projekte a da ih nije ni prijavio, pa prijeti novinarki koja piše o tome

Foto: Wikimedia / Šibenik.hr

ŠIBENIK – Glavna urednica portala Šibenik News Diana Ferić ovih je dana doživjela neugodnost od šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Prijetnje tužbom i vikanje na telefon uslijedile su jer se usudila objaviti njegovu najavu da će Grad Šibenik dobiti novac iz EU fondova za središnji gradski trg Poljanu i nove autobuse, ali prije nego je uopće podnesena prijava za to.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić još je jednom istrčao pred rudo i nešto što bi se moglo, ali i ne mora dogoditi najavio kao gotovu stvar. Za gradonačelnika Šibenik  samo što nije iz EU fondova dobio  11 novih autobusa za pojačanje gradskog prijevoza i novac za uređenje Poljane. No ništa od toga  još uvijek nije sigurno, piše Šibenik News.

Prema pisanju tog portala, Željko Burić je rekao da će Šibenik dobiti za Poljanu novac iz EU fondova i 11 novih autobusa te već nabrojao linije na kojima će se koristiti. Ali, kako piše Diana Ferić, ipak je to  pravljenje “računa bez krčmara”. Za sada postoji  samo mogućnost jer Grad Šibenik još nije ni aplicirao na taj poziv za dobivanje bespovratnog novca.

– U pripremi je izrada projektne dokumentacije za projekt „Povećavanje integrirane mobilnost na području Grada Šibenika“. Očekujemo otvaranje ograničenog poziva za dostavu projektnog prijedloga. Svrha poziva je povećanje modalne podjele u korist javnog prijevoza, kao i pješaka i biciklista, povećanjem učinkovitosti i fizičke, operativne i organizacijske integracije svih oblika prijevoza: željeznica, brodova i autobusa, a ulaganjem u infrastrukturu fokusirat će se posebice na javni prijevoz i vrste prijevoza s niskom/nultom stopom emisija – kaže Petar Mišura, pročelnik gradskog odjela za gospodarstvo i EU fondove.

Nakon ovog teksta, gradonačelnik je nazvao novinarku vičući i prijeteći tužbom, piše Diana Ferić:

“Tako da znate da ću Vas i Zorana Diklića (Šibenik IN) tužiti jer radite protiv mene, urotili ste se” , vikao je nazvavši me telefonom prvi put otkako  je gradonačelnik. Inače sam ja zvala njega. Prije je to bilo često, ali unazad godinu dana sva pitanja šaljem  njegovom uredu jer mi je to jednostavnije –  dobijem kratki i sažeti odgovor, iako često prebirokratski, ali bolje i to nego kada ga pitam za recimo Poljanu, a on razveze do Šibenika kao sveučilišnog centra. To mu je mana, da sve objašnjava nadugo i naširoko i često po sistemu “što  je babi milo to se babi snilo”..

Nisam imala pojma  kada me ja nazvao  o čemu govori, o kojem tekstu je riječ,  ali mi nije dao da ga  prekinem već je nastavio: “Vama na žalost danas su me obavijestili iz nadležnog ministarstva da ćemo dobiti te autobuse, ja znam da vama to ne paše, ali neka znate”. Pokušala sam mu objasniti da meni baš to odgovara jer sam ja jedna od tisuću Šibenčana koja se vozi autobusima i da mi je drago da će te gradske linije biti bolje, ali uzalud. Sada  mi  pada na pamet  kako to da su ga o nečemu obavijestili  što još nije niti prijavljeno. E tek sada  počinjem kopati po tome, kakve su to veze i vezice !!! On je, očito jako iznerviran, ali mi nije  i dalje  jasno zbog čega, nastavio prijetiti, optuživati me za neke tekstove koje uopće nisam napisala.  Zapravo mi je žao tih ljudi na funkcijama kao što je naš gradonačelnik koji se uljuljaju u taj svoj  osjećaj moći koji je upravo za nas neovisne  novinare “mjehur od sapunice”, piše Ferić.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

D.G.