Savudrijski ribari: Slovenija želi legitimizirati ono što je uspjela ukrasti

Photo: Facebook/Morski.hr

SAVUDRIJA – Savudrijski ribari pozdravljaju mišljenje nezavisnog odvjetnika najvišeg europskog suda, koji se složio s Hrvatskom da Europska unija nije nadležna za hrvatsko-slovenski granični spor, i nadaju se da će ona pridonijeti bržem rješavanju spora.

– Logično je da u konačnici postoji takvo stajalište jer Slovenija, kroz različite postupke i sudove, želi legitimizirati ono što je uspjela ukrasti kroz arbitražni postupak, izjavio je za novinare savudrijski ribar Danilo Latin.

Ocijenio je da su hrvatski ribari zasigurno najveće žrtve tog postupka i da trpe već 28 godina, netko više, netko manje. Stoga, smatra on, logično je da u nekim trenucima gube kontrolu, prenosi HRT.

I dok politika traži rješenje za granični spor, hrvatski ribari i dalje love do sredine Savudrijske vale i dobivaju kazne iz Slovenije. Dosad su kažnjeni s nekoliko tisuća u iznosu od više milijuna kuna.

Scenarij na moru, objašnjava Latin, uvijek je isti – hrvatski ribari love u pratnji policije, slovenska policija i inspektor dolaze do njih, slikaju, upozoravaju i šalju redovito kazne na kućnu adresu.

– Ta situacija na moru teško se može riješiti. Bilo bi krajnje vrijeme da Slovenci love sa svoje strane, mi s naše, dok se to ne sredi, ako se ikada i sredi, dodao je Latin.

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a objavio je jučer kako smatra da taj sud nije nadležan u sporu, prihvativši argumente Hrvatske da se na taj slučaj ne može primijeniti europsko, nego međunarodno pravo.

I.B.