SPLIT Kreće velika ekološka akacija u podmorju “Čist Božić i bistra Nova godina”

SPLIT – Danas kreće već tradicionalna akcija čišćenja splitskog podmorja “Čist Božičć i Bistra Nova godina” koju četvrtu godinu za redom organiziraju Udruga Podvodnih Aktivnosti Rostrum u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita. Akcija koja počinje u 09:00 sati na plaži Žnjan, i ove godine okupit će mnogobrojne ronioce i volontere iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Kao što je svima već poznato plaža Žnjan je usred raznih okolnosti koje su je snašle na kopnu, doživjela mnogobrojne promjene koje su se odrazile i na njezino podmorje. I iako se podmorje u više navrata čistila od strane članova udruge, situacija i dalje nije najsretnija. Napredak je svake godine vidljiv, a najbolji pokazatelj je što se iz godine u godinu s morskog dna se izvlači otpad starijeg datuma proizvodnje. Velike količine posebno kamionskih guma, plastičnih boca i odbačenog ribolovnog alata, ali i dječjih igračaka, tijekom godina stajanja na dnu, zavukle su se duboko u sediment.

Tijekom samih priprema u organizaciji ekološke akcije, članovi udruge pregledali su čitavo područje koje se planira očistiti te je napravljena karta s točno određenim područjima na kojima se nalaze veće koncentracije otpada. Sukladno tome rasporedit će se i sudionici u akciji i time što kvalitetnije pokriti čitavo područje. Sudeći prema broju sudionika na prošlogodišnjoj ekološkoj akciji i ove godine očekuje se 200-tinjak sudionika, kako ronioca iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, tako i pomoći u prihvaćanju otpada na kopnu.

U nastavku je i raspored akcije:

09:00-10:00 okupljanje i potvrda prijavnica
10:00 službeno otvorenje eko akcije & briefing
10:30 – 13:00 eko akcija
13:00-13:30 zajedničko slikanje s jelkom formiranom od vreća za
otpad te krupnoga otpada
14:00-15:30 – ručak i druženje
zatvaranje eko akcije, podjela zahvalnica

*satnica je podložna promjenama*
*subota popodne, za goste je u planu razgledavanje te izlet na tvrđavu Klis