PODGORA Potpuno devastirana obala: “Valovi bili viši od četiri metra i rušili sve pred sobom”

Foto: DVD Podgora

PODGORA – Subota je donijela smirivanje vremena, no Podgora još zbraja štete od posljedica snažnog nevremena koje se rano ujutro obrušilo na njihovu općinu. Naime jučer i noći na subote preko Jadrana se premještala vrlo duboka ciklona u kojoj je tlak zraka na razini mora povremeno padao do vrlo niskih 978 hektopaskala. Zato je u petak bilo juga s udarima preko 110 km/h, a gotovo je posvuda u Dalmaciji pala obilna kiša, ponegdje i preko 50 litara po kvadratnom metru.

Polaskom ciklonalnog centra dalje na istok, na moru su zapuhali pulenat (zapadni vjetar), potom i tramontana (sjeverozapadni vjetar) koji su imali orkanske udare nad otvorenim morem, piše Dalmacija danas.

“Mrtvo more”

Kada se činilo da je opasnost prošla i da se vrijeme stabiliziralo, Podgoru je u subotu pogodilo najjače nevrijeme od 2000. godine. Naime, olujni pulenat na moru razvijalo je višemetarske valove kroz Hvarski kanal koji su, zbog konfiguracije reljefa, pogodili upravo šire područje Podgore. Brač je zaštitio Makarsku i Tučepe od nepogode.

O tome što se točno događalo rano jutros u Podgori, opisao je za Dalmaciju danas zapovjednik tamošnjeg DVD-a, Stjepan Mršić.

– Nevrijeme je počelo u subotu iza 5 sati. Dojave su počele oko 5:30 da more ljudima ulazi u konobe, da im miče automobile u dvorištima i da more prodire u kuće. U petak navečer bila je jaka kiša, no to nevrijeme nije donijelo probleme. Ujutro se dogodilo mrtvo more, odnosno višemetarski valovi su pogodili Podgoru bez daška vjetra. Na fotografijama koje sam snimio vidi se da valovi bili viši od 4 metra – govori Mršić.

Dodaje da u situacijama snažne pulentade na otvorenom moru uvijek visoki valovi pogode Podgoru, a susjedna područja poput Makarske prođu “lišo”.

More rušilo sve pred sobom

– Najteže intervencije bile su u baru u jednom hotelu, te u konobi jedne pizzerije. Iz ostalih prostorija je more izašlo samo. No, more je nanijelo tone žala u objekte, najviše u kafiće. Dok su se višemetarski valovi obrušavali na obalu, stradala su brojna vrata, ograde, odvaljen je velik dio obale, srušeni su popločani nasipi. Zapravo je srušeno sve što se radilo zadnjih 15-ak godina. More je potkopalo i urušilo potoke koji su išli kroz plaže, srušeni su platoi na kojima se ljeti održavaju priredbe – opisuje zapovjednik Mršić katastrofu koja je pogodila njihovo mjesto.

Kaže da su vatrogasci na terenu bili do 15 sati, a komunalni djelatnici nastavili su sanirati štetu i nakon toga.

– Posljednji put se ovakvo nevrijeme dogodilo 2000. godine. Prvo je jednu večer palo 200 litara kiše što je donijelo velike poplave. 7 dana nakon toga stigli su nam slični, ako ne i veći valovi. Međutim tada nije bilo ovoliko građevina uz more – zaključuje zapovjednik koji tvrdi da je Podgora jutros pretrpjela višemilijunsku štetu.

Župan danas stiže u Podgoru

O tome hoće li se razmotriti mogućnost proglašenja elementarne nepogode u Podgori, upitali smo župana splitsko-dalmatinskog, Blaženka Bobana.

– Načelnik Općine Podgora izvijestio me o posljedicama velikog nevremena koje je pogodilo ovaj dio obale. Šteta je ogromna i zbog toga ću tijekom nedjelje posjetiti Podgoru. Na licu mjesta ću se uvjeriti u razmjere šteta, a shodno tome planiramo donijeti i eventualne daljnje odluke – kratko je kazao župan.

PROČITAJTE JOŠ:

Devastacija pomorskog dobra u Podgori – Načelnik: “Krivo je jugo!”

I.B.