VIDEO Pažani opet snimili krivolovce? Policija ih nije zatekla na djelu

Foto: Čitatelji

PAG – Nakon što su se izborili za moratorij na izlov školjaka na godinu dana, stanovnici Paga odlučili su štititi svoj zaljev konstantnim motrenjem i prijavama protiv onih koji odluče doći i unatoč zabranama loviti skupe i sve rjeđe školjkaše na ovom području. Ovaj put su krivolov odlučili zabilježiti i snimkama, pa iako su tijekom dana snimali više video materijala i fotografija, policija i inspektor stigli su tek oko 19 sati i dotične osobe nisu zatekli u kaznenom djelu, ni prekršaju. 

– Već desetak dana traje izlov u Paškoj uvali. S dva broda i nekoliko ronioca, bez srama i morala izlovljavaju bocama školjke rumenke. Dečki iz sela Zubovići, Kustići i Metajne su ogorčeni bahatošću sudionika ronjenja jer su od nekolicine upozoravani da će ih prijaviti ukoliko krenu u krivolov. Sad akteri traže i tko ih je snimao – ispričao nam je čitatelj koji šalje ove snimke.

– Na snimkama se vidi ronjenje bocama i izlov školjaka u Paškoj uvali, gdje je to strogo zabranjeno. Nisam vidio koliko vreća su izvadili. Pretpostavljam 3 do 5. Policija ih je dočekala na iskrcaju, ali su očekivali policiju, pa su ih sakrili. U Paškoj uvali je od 1. studenog 2019. zabranjeno komercijalno ronjenje i izlov bilo kakvih morskih organizama na godinu dana – pojašnjava naš sugovornik.

Policija stigla u 19 sati

Osim ovih snimki, snimljena su i vozila gospićkih registracija u koja su navodno trebali ukrcati ulov. Tragom ove vijesti, kontaktirali smo Policijsku upravu Ličko-senjsku, gdje nam je dežurni operativac odgovorio:

– Bila je dojava na izlov školjki, no nije utvrđen prekršaj. U subotu 14. prosinca su oko 19 sati zaustavljeni, no subjekti nisu zatečeni u krivolovu i imali su urednu dokumentaciju. Inspektor je konstatirao da nema prekršaja ili kaznenog djela – odgovorili su nam iz Policije.

U međuvremenu nam stiže i još jedno svjedočenje s Paga:

– Vezano uz krivolov, dotični su krenuli prema Caskoj nešto prije 17 sati, a policija ih ulovi oko 19 sati. Pa normalno da nema školjki. Od pozicije gdje su lovili, do Caske ima cca 20 min plovidbe onakvom barkom kakvu oni imaju. Školjke su vjerojatno u Caskoj u moru u vrećama. A tamo su po viđenju bila trojica. Jedan iz Novalje, jedan iz Luna i treći nepoznat – pišu nam iz Udruge Veli škoj, Zubovići.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede je na temelju članka 12. stavka 5. Zakona o morskom ribarstvu 23. listopada donijelo Odluku o zabrani sakupljanja školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u Paškom zaljevu. Odluka je donesena radi znanstvene evaluacije stanja bioloških resursa u svrhu održivog upravljanja biološkim bogatstvima.

Shodno ovoj odluci, nikakva dozvola za ribolov ne može poništiti navedenu zabranu, kao ni ronjenje s bocama koje je u svrhu bilo kakvog ribolova najstrože zabranjeno!

PROČITAJTE JOŠ:

Kako su Pažani pobijedili krivolovce: “Bilježili smo sve kamerom, što je dokaz na sudu”

Saša Eles nakon epizode s krivolovom školjaka: “Vratit ću se s 2-3 broda da Pažanima opalim pljusku”

ODLUKA MINISTARSTVA: Nema više izlova školjaka, spužava ni ježeva u Paškom zaljevu

D.G.