2 min. čitanja

BRODOSTROJARI Tri dječaka iz iste sobe u rodilištu, nakon 15 godina opet zajedno u istom razredu

ZADAR – Nevjerojatna priča stiže iz Zadra. Profesor strojarske grupe predmeta u zadarskoj Pomorskoj školi Jere Bilan odlučio je s javnosti podijeliti zanimljivost koja doista može graničiti sa debelom slučajnošću ili, kako se profesor Bilan pita: “Koja ih je sila ponovno okupila?”  Naime, tri su se dječaka spletom okolnosti rodila u istom rodilištu i majke su im boravile u istoj sobi. Život ih je razdvojio, ali petnaest godina poslije, mladići su upisali istu pomorsku školu, smjer brodostrojar i završili u istom razredu.

Priču profesora Jere Bilana prenosimo u cijelosti:

“Koristeći e-Dnevnik za školsku administraciju primjetio sam da se u jednom razredu jedan ispod drugog nalaze tri Luke: Luka K., Luka K. i Luka M. Mala je vjerojatnost za takav događaj, ali događaj nije nemoguć. Isto prezime sam imao, ali imena nisam. Ovo što ću vam ispripovijedati još je nevjerojatnije.

U jednom razredu imam dva učenika istog imena: Vito, što znači život. Vito A. rodio se prije vremena, 1. ožujka, pa su ga liječnici stavili u inkubator. Razlog su bila nerazvijena pluća tek rođenog dječaka. Roditelji su mu dali ime Vito. Vito je u inkubatoru proveo malo više od mjesec dana. U rodilište dolazi majka i Vite B. koja nosi trojke. Dvije curice i Vitu B. U međuvremenu 8. travnja , u rodilište dolazi i majka Roka C. Roko se rađa 8. travnja u 23 i 10. Te večeri, ali iza ponoći, 9. travnja, u 2 sata noću, majka Vite B. rađa trojke. Vito A. je izašao iz inkubatora, i prepustio svoje mjesto Viti B. Rokova majka i majka Vite B. dijele istu bolničku sobu. Sve se su majke međusobno upoznale u rađaoni zadarske opće bolnice. Svaka je otišla na svoju stranu. Svaki od njih troje upisao je neku osnovnu školu, ovisno u kojem dijelu grada živi.

Djeca su rasla i došlo je doba za upis u srednju školu. Sva tri odabrali su Pomorsku školu Zadar, tehničara za brodostrojarstvo, gdje je im ja predajem. I sva tri idu u isti razred, isti smjer. Eto, razdvojili su se prije 15 godina, a sada su svaki dan opet zajedno. Nisu se međusobno dogovarali kod odabira škole, niti ih je naš školski pedagog namjerno stavio u isti razred. Učenici se raspoređuju posve slučajno. Koja ih je to sila ponovno okupila?

Moguće da je djecu štitio sv. Nikola, zaštitnik djece, pa ih je htio ponovno staviti pod svoj plašt, jer će kao pomorci i putnici opet biti pod njegovom zaštitom. Možda mu je lakše čuvati ih kad su sva tri na jednom mjestu. Tko će znati kojim putevima idu naše sudbine, a da ni sami ne znamo?

Svakako da njihovo ime Vito govori o onom najvrijednijem što imamo, o našem životu. Njihovi su roditelji odabirom tog imena dali do znanja koliko im je neizmjerno važan život, a time su izrazili i svoju beskrajnu ljubav. A ni Roko nije daleko: ime Roko znači stijena. Sigurno su roditelji htjeli da u životu bude čvrst poput stijene. Tko zna, možda je u mom imenu sadržan neki mali dio sv. Jeronima koji je volio pisati, te je preveo Bilbliju, Stari zavjet s hebrejskog i aramejskog na latinski, a Novi zavjet s grčkog na latinski. Moj imenjak neke važne stvari po papirusima, a ja neke crtice iz života po Facebooku” piše profesor Bilan.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.