Iz Brodosplita za Italiju krenuo nesvakidašnji teret

Foto: Brodosplit

SPLIT – Na barži za prijevoz teških tereta, iz Brodograđevne industrije Split javljaju kako je krenula nova isporuka mega sekcije za putnički kruzer koji se gradi u Monfalconeu, najvećem Fincantierijevom brodogradilištu u Italiji.

Riječ je o sekciji pramčanog dijela brodskog trupa visine 12 m, širine 40 m i težine 480 tona opremljene elementima za vez i sidrenje.

Nesvakidašnji transport obavila je ‘Brodosplitova’ tvrtka Transportna sredstva d.o.o. koja se specijalizirala za podizanje i transport ekstremno teških tereta.

– Sekcija je uska, a visoka s težištem na 7 metara, pa je zahtjevni ukrcaj obavljen s 2 samohodna modularna transportera velike nosivosti (SPMT), svaki pojedinačno s 26 osovina što je ukupno 36 metara dug jedan transporter, čime smo sigurno ponijeli epitet rekordera ukrcaja i najvećeg prijevoza teških tereta u Hrvatskoj – ponosno je istaknuo Milan Simić, voditelj transporta u Brodosplitu.

 

Današnja isporuka nastavak je suradnje započete 2014. godine kada su splitski brodograditelji po prvi puta u svojoj povijesti postali ravnopravan poslovni partner jedne od najvećih brodograđevnih grupacija u svijetu, grupacije Fincantieri.