1 min. čitanja

Grad Split daje velike popuste kruzerima na dolazak

SPLIT – Grad Split je u proceduru pustio gradski pravilnik o turističkoj naknadi za kruzere, u kojoj se navodi da bi se za ove brodove naplaćivalo tek pola od maksimalne pristojbe za vez.

Tako bi za mali kruzerčić od 50 do 200 putnika naplaćivalo se tisuću kuna, za onaj od 500 do 1.000 putnika 5.000, a za grdosije od preko 3.000 putnika predviđeno je 20.000 kuna naknade. Što su sve iznosi koji su duplo manji od onih koje Pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe dopušta, piše Splitski dnevnik.

Netko bi možda pomislio kako je dobro da se na neki način potiče ovaj vid turizma, ali iskustva većine turističkih lokacija su takve da zapravo izbjegavaju kruzere ako ikako mogu.

Primjerci, jasno da je Dubrovnik odredio maksimalne naknade, tako da od dolazaka kruzera privređuje dvostruko više. Uz to, Gospari su i ograničili ukupan broj kruzera koji mogu pristati uz grad, nastojeći na svaki način smanjiti broj ovih kružnih putnika. Nekako slično se ponašaju i Mleci, naime Venecija je ograničila kretanje kruzera u svojoj laguni.

Nekoliko je razloga da su kruzeri postali neželjeni gosti turističkih lokacija. Najprije, ekonomska korist je premala, jer takvi gosti ne donose noćenja, a i potrošnja u mjestu gdje obično provedu tek po pola dana ili dan je nikakva. Tako da dodatna gužva koja se stvara ne pridonosi i turističkom boljitku. I s tog slabog benefita treba otići na “cost”, a to je veliko zagađenje mora koje ovi brodovi donose sa sobom, kao i zagađenje zraka.

Kruzeri su priznati kao pojedinačno najveći zagađivači zraka. Uglavnom, kruzeri tako donose samo loše stvari, a Split je u postupak javnog savjetovanja poslao da bi ih blago tarifirao.

D.R.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.