2 min. čitanja

Na kopno stigla prva hrpa plastike skupljena iz oceana

Na kopno stigla prva hrpa plastike skupljena iz oceana
Foto: Ocean Cleanup / Facebook

Nizozemska neprofitna organizacija koju vodi mladi poduzetnik hrvatskog podrijetla Boyan Slat donijela je na obalu prvu seriju prikupljene oceanske plastike, nakon uspješne misije prikupljanja s oceanske gomile smeća veličine Francuske, nazvane „Great Pacific Garbage Patch“.

Prva plastika stigla je prošli tjedan u kanadski Vancouver, nakon što ju je uhvatio plovni sustav za prikupljanje u obliku slova „U“, Ocean Cleanup, prenosi GCaptain.

Na kopnu će plastični otpad biti recikliran u potrošačke proizvode, koji će Ocean Cleanup prodati kako bi pomogao prikupljanje sredstava za buduće operacije čišćenja.

Kako bi potvrdili da je plastika zapravo oceanska, Ocean Cleanup se udružio s klasifikacijskim društvom DNV GL, koje posljednjih 18 mjeseci radi na uspostavljanju skupa zahtjeva i postupka verifikacije za prikupljenu plastiku.

https://www.facebook.com/TheOceanCleanup/photos/a.478071265559260/2622742331092132/?type=3&theater

– Kako bismo unijeli transparentnost na tržište, tražili smo od vodećeg certifikacijskog tijela DNV GL da pokrene standard koji će potvrditi da je oceanska plastika zapravo 100% plastika uzeta iz oceana – rekao je Boyan Slat, 25-godišnji osnivač i izvršni direktor kompanije koja se bavi čišćenjom oceana.

Boyan je 2013. godine u Rotterdamu pokrenuo The Ocean Cleanup s misijom oslobađanja svjetskih oceana od plastičnog smeća kroz razvoj flote dugih, plutajućih barijera koje se kreću strujama kako bi se pasivno koncentrirale i sakupljale oceansku plastiku i drugo smeće za prikupljanje. Tvrtka je svoj prvi sustav rasporedila u „Velikoj pacifičkoj krpi smeća“ u rujnu 2018. godine, ali odmah je startao s poteškoćama zbog čega je poslan na obalu radi popravka i nadogradnje.

https://www.facebook.com/TheOceanCleanup/photos/a.478071265559260/2873442002688829/?type=3&theater

Nakon ispravljanja problema, Ocean Cleanup je implementirao svoj drugi sustav u lipnju 2019., a nakon višemjesečnih pokusa, kompanija je u listopadu najavila prikupljanje svoje prve kolekcije plastike.

– Prvi ulov plastike i dovoženje materijala na kopno je trenutak kojem se veselimo već godinama. Vjerujem da možemo pomoću ovog smeća pretvoriti problem u rješenje tako što ćemo ovaj jedinstveni materijal pretvoriti u prekrasan proizvod. Kako većina ljudi nikada neće krenuti u „Veliku pacifičku krpu smeća“, kroz ove proizvode želimo pružiti svima priliku da sudjeluju u čišćenju – rekao je Slat o nadolazećim planovima The Ocean Cleanup.

Budući da je prva misija sada završena, Slat i Ocean Cleanup gledaju na implementaciju svog drugog sustava, System 002, za koji se nadaju da će biti “ključni odskočni kamen” za cjelovito čišćenje „Velike pacifičke krpe smeća“.

https://www.facebook.com/TheOceanCleanup/photos/a.478071265559260/2748685018497862/?type=3&theater

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: Započelo čišćenje oceana od plastike površine 12 Jadranskih mora!

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.