Foto: Saša Čuka

U novome će tjednu biti toplo kao malo kada u drugoj polovini prosinca, mnogima vjerojatno i neugodno, osobito na Jadranu, gdje će biti izražene južine, iako do srijede uz visok i relativno postojan tlak zraka, prognozira glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

U većini će krajeva našeg dijela Europe i srednja najviša – najčešće poslijepodnevna – temperatura zraka, i srednja najniža – najčešće jutarnja – biti blizu rekordno visokih vrijednosti u povijesti mjerenja.

U južnijim će pak krajevima biti oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, poslije srijede na Jadranu vjerojatno i obilnije pljuskove s grmljavinom, te uz gotovo svakodnevno umjereno i jako jugo, uglavnom na otvorenome moru i olujno.

– U ponedjeljak će na sjevernom Jadranu i u gorju prevladavati promjenljivo oblačno, ponegdje uz mogućnost za malo kiše i to uglavnom na riječkom području. Puhat će umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 7 °C, uz obalu između 10 i 14 °C, a najviša dnevna od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji uglavnom suho, djelomice sunčano i razmjerno toplo. Puhat će umjereno i jako jugo, prema otvorenome moru i olujno, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura od 14 do 17 °C.

Podjednako za prosinac iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano vrijeme, ali uz povremeno više oblaka mjestimice može biti kratkotrajne kiše. Puhat će umjereno i jako jugo – prognozirao je mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a

U novome tjednu još toplije, ponegdje uz kišu…

– U novome će tjednu na Jadranu će veći dio novoga tjedna biti izražena južina, te promjenljivo oblačno, mjestimice uz kišu, osobito na sjeveru i jugu. U četvrtak i subotu prolazna jača naoblačenja s češćom kišom, pa i u obliku pljuskova. Puhat će umjereno i jako, prema otvorenome moru i olujno jugo, koje će u četvrtak oslabjeti, a u petak ponovno pojačati – kaže Dragojlović.

D.G.