3 min. čitanja

Mačak Lučki detektirao pravi problem Visa, nebriga o napuštenim mačkama

VIS – Vijest o otimanju poznatog viškog mačka Lučkog u želji za njegovom kastracijom, o čemu smo jučer pisali, izazvala je pravi mali rat na otoku između onih koji su za i ovih protiv ovog čina. Dok jedni pod krinkom zaštite životinja tvrde da je to nužno jer se radi o lutalici, drugi ga pak brane i kažu da će mu to oduzeti osobnost. No postoji i treća strana koja je zapravo najveći problem Visa – nepostojanje veterinarske ambulante i skloništa za životinje.

Užasne scene zlostavljanja životinja

S Visa nam se javlja čitateljica Gordana Sviličić, koja u pismu kaže:

“Normalni Višani se slažu da se steriliziraju i kastriraju sve ulične, ali i one “kućne” koje slobodno šetaju Gradom. Reprodukcija mačaka na Visu je nekontrolirana. Mačiće bacaju u more, zakapaju, nose na nesanirana smetlišta, mačke bez očiju, bez repova… Strašno! Kako je mnogima poznato, Vis već više godina nema Veterinara. Na Visu živi nepoznat broj domaćih životinja: ovaca, koza, konja, krava, magaraca, peradi. Sreća je da nemamo pse lutalice, iako su skoro svi slobodni, nadam se i čipirani. Svakako, naše životinje nemaju zdravstvenu skrb. Onda se javi čovjek, koji usput budi rečeno,ne živi stalno na Visu, kao zaštitnik Lučkog. Nema niti jednu svoju životinju, nema se pravo miješati u hvale vrijednu Aninu akciju. Bravo Ane, bravo volonteri, spasite jadne životinjice!”, stala je Višanka u obranu dijela otočana koji bi kastriranjem riješili problem napuštenih životinja.

Gradonačelnik: “Nakon 20 godina na Visu napokon stiže veterinar”

O ovome nam se očitovao i gradonačelnik Visa, Ivo Radica koji ističe da će se nakon 20 godina to napokon riješiti početkom 2020.

– Grad Vis već 20 godina nema veterinara, nego imamo ugovor sa šibenskom tvrtkom As-eko d.o.o., a jedan veterinar dolazi povremeno iz Solina. Nažalost, oni su jedini na ovom području koji to rade i u proteklih par godina zvali smo ih između 30 i 40 puta.

U bivšoj vojarni Starine, u poduzetičkoj zoni uređena je veterinarska ambulanta vrijedna pola milijuna kuna, a prije 3 mjeseca raspisan je i natječaj za veterinara. Napokon, izabran je veterinar i sad će se početkom godine potpisati ugovor s njim. U sklopu vojarne će biti i sklonište za životinje, pa će otok Vis prvi put nakon 20 godina dobiti venetinara – ispričao nam je viški gradonačelnik koji pohvaljuje neimenovanu građansku inicijativu volontera, koji, kako nam kaže, dragovoljno daju svoje vrijeme i pokušavaju u dobroj vjeri rješiti problem napuštenih životinja na otoku.

Druga strana medalje: “Nikad nas nisu zvali zbog mačaka”

Ipak, malo drugačiju priču o “brizi” za napuštene životinje čuli smo od direktora navedene tvrtke iz Šibenika, Damira Vrvila.

– S Visa nas nikad nisu zvali za mačke, već samo za pse. Po zakonu o zaštiti životinja općine i gradovi su dužne financirati zbrinjavanje napuštenih životinja preko skloništa, Rješenjem uprave za veterinarstvo. U ugovorima s Gradom Visom do sada smo, dakle zbrinjavali samo pse lutalice! Jedinice lokalne samouprave ne moraju čak ni imati neki poseban ugovor, ali su po Zakonu o zaštiti životinja dužni financirati zbrinjavanje napuštenih životinja, čak su predviđene sankcije ako to ne rade.

Što se tiče samoinicijativnih pokušaja hvatanja životinja, to je zakonski zabranjeno! Mačke se inače uhvate, kastriraju i vrate u okoliš u kojem su uhvaćene, ali od strane službene osobe. To je po zakonu. Hvatanje i kastraciju mačaka mogu raditi samo skloništa za životinje, a ne mogu nikakve udruge. Čak ni veterinarske ambulante to ne mogu. Mogu samo mačke poznatih vlasnika ili da budu podizvoditelj skloništima koji su nosioci takvog posla. Mačke s ulica mogu samo u skloništa.

Udruge i razne inicijative dođu i skupe mačke i nitko ne može utvrditi je li ulična ili kućna. Psi se mikročipiraju, pa se zna tko je vlasnik. Zbirno se životinje ne smiju skupljati. Oni koji to rade, bave se djelatnošću skloništa, a nemaju uvjete i to je po zakonu kažnjivo – upozorava Vrvilo i upućuje nas u zakonske akte koji bi upravo sankcionirali pojedince koji prikupljaju životinje po otoku, ali i gradonačelnika zbog problema s mačkama:

Prema članku 87., stavak 8. Zakona o zaštiti životinja “Novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna kaznit će se fizička i pravna osoba ne udovolji li uvjetima za skloništa, smještaj, hranidbu, osoblje ili postupanje sa životinjama.”

Po članku 90. istog Zakona je predviđena kazna od 15.000 do 30.000 kuna za odgovornu osobu jedinice lokalne samouprave, ako ne osigura sakupljanje ili izgubljenih životinja i ne sudjeluje u financiranju osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

POBUNA NA VISU “Nećete nam kastrirati Lučkog”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.