3 min. čitanja

Ovo su najveći mitovi o ronjenju

Kad nekome kažete da ste ronilac, vjerojatno ćete dobiti jednu od dvije reakcije. Ako je osoba kojoj kažete također ronilac, imat ćete instantno prijateljstvo i možda novog ronilačkog partnera. Ako osoba nije ronilac, možete saznati o krvožednim morskim psima i nevjerici da možete roniti igdje osim u tropskim destinacijama. Kako bismo pomogli u suprotstavljanju nekim netočnim informacijama i zastarjelim idejama koje kruže, SCUBAlife donosi popis najčešćih mitova o ronjenju.

Morate zaroniti vrlo duboko da biste vidjeli išta zanimljivo. Jedno od prvih pitanja koje neronioci postavljaju roniocima je: “Koliko duboko idete?” Iako neki ronioci vole izazov dubokog istraživanja, velika većina ronilaca ostaje unutar 30 metara, gdje je voda toplija, boje svjetlije i zrak u boci duže traje.

Photo: Ivan Selak / Facebook

Jedino dobro ronjenje je u tropima. Možete roniti bilo gdje gdje je voda, uključujući područja u unutrašnjosti poput jezera, kamenoloma, uništenih rudnika pa čak i raketnih silosa. Neke od najboljih lokacija na svijetu nalaze se u okruženjima hladne vode poput Britanske Kolumbije, Kanade, Južne Afrike i Velike Britanije.

Ronjenje je opasno. Skijanje, biciklizam, trčanje, čak i kuhanje mogu biti opasni ako ste nepažljivi. Ronjenje, kao i svaka aktivnost, ima određene rizike i postupke koje trebate ili ne trebate činiti, no sve to naučite na tečaju. Zabavno je što većina neronioca smatra da je ronjenje opasno zbog morskih pasa. Istina je da su mnoge stvari opasnije od morskih pasa, uključujući kućne pse, jelene i krave.

Ronjenje je skupo. Cijena da postanete certificirani ronilac slična je cijeni koju biste očekivali učeći druge aktivnosti na otvorenom. Školarina za tečaj otvorenih vode, uključujući osam sati vježbanja u bazenu i pet zarona s instruktorom košta približno isto kao: vikend predavanja o penjanju na stijenama, vikend predavanja kajakiranja, oko tri sata privatnih lekcija golfa, oko tri sata privatne nastave skijanja na vodi ili četiri sata privatne joge. Također, vaš certifikat za ronjenje je doživotan. Možete se prilagoditi novim avanturama s instruktorom, ali slobodni ste i s prijateljem istražiti ocean kad god želite.

Foto: Ivana Nobilo

Ronilac možete postati samo ako ste izvrstan plivač. Kao što svaki ronilac početnik zna (ili brzo shvaća), snažno plivanje uzrokuje kratko ronjenje. Iskusni ronioci su opušteni, rijetko koriste ruke i plivaju dugim, sporim udarcima što je u osnovi suprotnost natjecateljskom plivaču. Osnovne vodene vještine su sve što vam je potrebno da biste postali ronilac. To uključuje sposobnost: plutanja na vodi 10-ak minuta bez pomagala za plutanje te sposobnost kontinuiranog plivanja bilo kojom metodom u neograničenom vremenu svega 200-tinjak metara. Profesionalci mogu pomoći osobama gotovo bilo koje sposobnosti da postanu podvodni istraživači. Prilagodljive tehnike omogućuju osobama s fizičkim nedostatcima da rone, a nije rijetkost da ljudi koji pate od paraplegije, amputacija ili drugih izazova dobiju certifikat za ronjenje na otvorenom.

Spremnici za ronjenje puni su čistog kisika. Zrak koji udišemo otpada oko 21% kisika i 78% dušika, a to je ono što se nalazi u većini rezervoara za ronjenje. Neki rekreativni ronioci koriste mješavinu s dodatnim kisikom, obično 31-36%, što se naziva nitrox. Ako ronilac udiše čisti kisik, to je vjerojatno zbog izvanredne situacije.

Morate naći nekoga da pohađa tečaj s vama. Ronjenje s drugom osobom sigurnije je i zabavnije od samostalnog ronjenja, ali prijaviti se za tečaj ronjenja možete i bez partnera. Mnogi ronioci imaju doživotne partnere koji su započeli kao nasumično dodijeljeni prilikom tečaja ronjenja.

Photo: Pixabay

Naučiti roniti je teško i dugo traje. Prije četrdeset (plus) godina učenje ronjenja zahtijevalo je tjedne treninga. Učenici su sudjelovali u vojnim vježbama i naučili vještine koje nisu bile relevantne za rekreativno ronjenje. Od tad je Svjetsko vijeće za rekreativno ronjenje (WRSTC) uspostavilo standarde za rekreativni trening ronjenja, izmišljena su ronilačka računala umjesto tablica, učenici mogu započeti svoje školovanje u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu i učiti po svojoj volji koristeći digitalne materijale za tečajeve, a polaganje certifikata može se odraditi za samo četiri dana.

Ronjenje je namijenjeno samo mladim ili vrlo vitkim ljudima. Ne govori legendi ronjenja dr. Sylvia-i Earle, koja je rođena 1935., da je prestara za ronjenje! Ronjenje je prikladno za gotovo sve uzraste i fizičke sposobnosti.

Ne nasjedajte na mitove – uvjerite se sami, poručuje ekipa iz SCUBAlife-a!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.