2 min. čitanja

Morski kalkulator: Ovih blagdana pazite koju ribu kupujete

Morski kalkulator: Ovih blagdana pazite koju ribu kupujete
Foto: James Morgan / WWF

Nadolazeći blagdani znače i pregršt hrane na stolovima. Na Badnjak se tradicionalno jedu riblja jela, no pri odabiru važno je paziti na održivost ribe koja se priprema. Mora i oceani su pod velikim pritiskom te moramo napraviti značajan zaokret u našim životnim navikama želimo li izbjeći neželjene posljedice praznih mora i sve toplijeg planeta. Znaš li iz kojih izvora potječu ribe i školjke koje konzumiraš te kako to utječe na klimu?

Uz pomoć WWF-ovog morskog kalkulatora vrlo je lako provjeriti posljedice naših izbora. U samo nekoliko klikova moguće je izabrati vrstu, ribolovni alat i način transporta te saznati kakav će se ugljični otisak naći na tanjuru. Primjerice, jeste li znali da su kozice iz necertificiranog uzgoja koje se potom prevoze avionom prava katastrofa za klimu? A što je s omiljenim bakalarom koji će se ovih dana naći na gotovo svačijem stolu?

Morski kalkulator nastao je u sklopu Fish Forward projekta kojeg Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) provodi već četiri godine, a čiji je cilj osvijestiti kupce o važnosti odabira održivih proizvoda iz ribarstva i o utjecajima naših navika na više od 800 milijuna ljudi koji ovise o moru kao glavnom izvoru hrane i prihoda.

„Potrošači mogu biti dio rješenja bez odustajanja od konzumacije ribe. Održivi izbor čini razliku za naša mora i oceane, a podupire se i egzistencija ljudi diljem svijeta”, navodi Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Kako znati koja riba je održiva?

Morski kalkulator na jednostavan i zabavan način prikazuje koji izbori su održivi i zašto. U svakom slučaju, važno je birati odgovorno. To znači da je potrebno uvijek dati prednost lokalnim i organski održivim vrstama poput dagnji, orade, brancina, srdele, šaruna, cipala i oslića. Također je važno na proizvodima potražiti certifikate. Pri kupovini ribe iz uzgoja potražite ASC (Aquaculture Stewardship Council) oznaku, a pri kupovini ribe iz ulova obratite pozornost na MSC (Marine Stewardship Council) oznaku koje jamče odgovornost i održivost.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.