2 min. čitanja

Kad se more počelo koristiti za kupanje i guštanje?

Kad se more počelo koristiti za kupanje i guštanje?
Foto: Screenshot / HRT / Colorized

PULA – Od kad se uopće ljudi kupaju? Jesu li u moru guštali recimo, stari Rimljani?

– Ima tragova u izvorima plivačkih natjecanja jer su bili svjesni da to pomaže zdravlju, održavanju kondicije, postojala je izreka: “Ne znaš ni čitati ni plivati”, a to dovoljno govori o značenju plivanja, odnosno kupanja u moru iz rekreativnih i sportskih razloga, pojašnjava za HRT Robert Matijašić, arheolog i povjesničar.

No more je oduvijek bilo važnije kao resurs. Za promet, rad i rat. Kada se dakle more počinje koristiti za kupanje i guštanje?

– Stvari se počinju mijenjati negdje u 17. stoljeću s razvojem medicine. Tada se počinje govoriti o blagodatima morske vode, koje donosi umakanje u hladnu morsku vodu. To se radi na vrlo čudne načine. Viši slojevi imali su i posebne kočije koje su oni nazivali strojevima za kupanje. Kočija bi se doteglila do plićaka, unutra bi ušla gospođa, rjeđe gospodin i kratko se smočila, govori povjesničar Igor Duda.

Sramežljive su dakle bile te prve kupačice. No znale su da je more ljekovito. A onda u 19. stoljeću nastaje građansko društvo koje traži dokolicu. Tako se razvija i turizam.

– Nalazimo se na mjestu koje se zove Bagno Stenger. Mjesto za kupanje Stenger. To se mjesto potpuno promijenilo i s njim se ne mogu identificirati. Moram maštu angažirati da se prisjetim onog vremena kad smo iz susjedne škole Šijana, kasnije Neven Kirac, dolazili znojni i umorni nakon gimnastike i nakon predavanja da se osvježimo na ovom kupalištu, prisjeća se povjesničar Miroslav Bertoša.

Danas pak, oni hrabriji, osvježenje traže i u zimskim danima.

– Kupam se već 8 godina, blagodati su neizmjerne i nebrojene, nema prehlada, tijelo se privikava i to je jedina vježba gdje možemo istezati krvne žile. I preporučio bih svakoj zdravoj osobi, poručuje za HRT zimski kupač Stefano Brkarić.

Eto, čuli ste. Život uzme, more vrati. Vraća i zdravlje. Ostavljamo hrabre da se kupaju. A mi ostali, samo zaključujemo – jedva čekamo ljeto…

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.