1 min. čitanja

Hrvatski pomorci opet u akciji spašavanja

Hrvatski pomorci opet u akciji spašavanja
Foto: Pixabay

Dok je plovio istočno od Aberdeena u Škotskoj, supplier „North Promise“ zaprimio je SOS poruku preko DSC VHF-a u utorak, 23. prosinca, u dva sata i 15 minuta poslijepodne, s desetmetarske jedrilice „Buffy“. Iako je prva zaprimljena poruka sadržavala netočne koordinate, dežurni časnik na palubi „North Promisea“ je, uslijed dobrih vremenskih uvjeta, uočio jedrilicu koja se činila da je u nevolji.

Časnik je o tome obavijestio kapetana, hrvatskog državljanina Franu G. koji je naredio svim članovima posade da budu u pripravnosti, piše Pomorac.net.

Supplier je promijenio kurs i u suradnji s Obalnom stražom iz Aberdeena uputio se prema jedrilici kako bi se ustanovio uzrok poziva u pomoć.

Prilikom dolaska do jahte, ustanovljeno je kako je jedrilica ostala bez pogona i mogućnosti upravljanja te da se na jahti nalazi dvoje ljudi. Skiper s jahte nije prijavio ozlijede niti primanje vode u brod.

S obzirom na vremenske uvjete i nestanak danjeg svjetla, „North Promise“ je počeo tegliti jedrilicu dok po nju nije došao spasilački brod iz luke Aberdeen, nešto prije četiri sata poslijepodne, nakon čega je supplier „North Promise“ bio otpušten iz operacije te nastavio ploviti prema luci Abredeen.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski pomorci iz olujnog mora spasili čak 34 ribara s tri broda!
Hrvatski pomorci koji su spasili 34 ribara: “Ovakvo što nikad nismo vidjeli, bilo je strašno!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.