SKYWALK NA BIOKOVU Gradi se stakleni vidikovac na vrhu strme litice

Foto: Jadranovo d.o.o. / Biokovo / Facebook

MAKARSKA – Na Biokovu se gradi jedinstven vidikovac na strmoj litici, gdje će posjetitelji ispod svojih nogu imati prozirnu podlogu. Uređenje tzv. Skywalk-a na predjelu Ravna vlaška jedinstven je primjer u cijeloj regiji, kojim će se atraktivnost Parka prirode umnogostručiti, uvjereni su inicijatori projekta. 

Izgradnja ovog vidikovca sastavni je dio projekta „Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“ korisnika Javne ustanove „Park prirode Biokovo“. Projekt se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020 na temelju potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog 04. travnja 2018. godine.

– Nadograđuje se postojeći vidikovac u zoni posjetiteljske infrastrukture „Stara Vlaška“. Doživljaj lokacije i atraktivni pogled na Makarsku rivijeru, Jadran i otoke naglašen je prilaskom samom vidikovcu koji je uzdignut u odnosu na prilaznu cestu te sadrži element iznenađenja – kažu iz tvrtke Jadranovo d.o.o. kojoj je povjerena realizacija projekta.

– Čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj Biokovskih stijena iz ptičje perspektive. S obzirom na nepovoljna geomehanička svojstva tla, blizinu rasjednih pukotina, potresnu zonu i nepovoljan utjecaj vjetra odabrana je prednapeta betonska konstrukcija glavnog nosača na koju se oslanja čelično-staklena konstrukcija. Glavna konstrukcija platforme vidikovca (skywalk) se sastoji od „krute kutije“ temeljnih greda okomitih na liticu, AB grede paralelne s liticom, te armirano betonske ploče preko greda. U tu konstrukciju upeta je konzolna prednapeta AB greda u obliku potkove. Potkova je kružnog oblika promjera 8.5m. zajedno s ravnim dijelovima strši izvan „krute kutije“ oko 11m. Temeljenje konstrukcije je na pilotima ispod greda okomitih na liticu. Osim pilota tu su i geotehnička sidra, s obzirom da konzola proizvodi i vlačne sile u pilotima koji su dalje od litice – pojašnjavaju iz Jadranova tehničke specifikacije projekta.

Kako će izgledati Skywalk na Biokovu, pogledajte u galeriji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BIOKOVO Vertikala nad morem

FOTO: LJEPOTA BIOKOVA Planina sljubljena s morem nije za svakoga