Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u prvih devet mjeseci 2019. godine prihodi od stranih turista su iznosili devet milijardi i 447 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (osam milijardi i 678 milijuna eura) predstavlja rast od devet posto, odnosno 769 milijuna eura. 

– U ovog godini smo ostvarili 5 posto više turističkih dolazaka uz povećanje prihoda od 9 posto. Tijekom sljedeće godine uz uvođenje „Hrvatske turističke kartice“ kojom procjenjujemo povećanje prihoda za dodatnih 1,35 milijardi kuna, siguran sam kako ćemo postaviti temelje za daljnje povećanje vrijednosti naše turističke ponude i time se još više istaknuti na svjetskom turističkom tržištu – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli povodom objave rezultata o prihodima u turizmu.

U trećem tromjesečju, odnosno tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2019. godine prihodi od stranih turista iznosili su šest milijardi i 638 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine (šest milijardi i 85 milijuna eura) predstavlja rast od devet posto, odnosno 553 milijuna eura.

Nije loša vijest da je ovo povećanje od 9 posto, ali je zabrinjavajuća da se radi o pola ukupnog proračuna RH. Preračunato u kune, stranci su u Hrvatskoj u prvih 9 mjeseci ove godine ostavili 71.3 milijarde, dok je ukupni prihod u proračunu oko 140 milijardi kuna. Turizmu nažalost još uvijek ne mogu konkurirati proizvodnja i izvoz. Bilo kakav snažniji utjecaj na turistička kretanja bacio bi Hrvatsku na koljena, tako da ovu samohvalu ministra Capellija treba uzeti s dozom racionalnog promišljanja.

D.G.