IZOLACIJA OTOKA Žirje već gotovo mjesec dana nema telefonske i internetske veze

Foto: Boris Kačan

ŽIRJE – Šibenski gradski vijećnik i ekološki aktivist Anton Dobra nakon niza prometnih problema koji pogađaju njegov otok Žirje, požalio se na još jedan problem; na otoku već mjesec dana nema telefonskog signala i internetske veze. A debelo smo u 21. stoljeću… 

“Lipi vam pozdrav sa jednog žirajskog vrha. Koji predivan pogled na Kornate. E sad će te reći nu onoga Dobre opet slikaje zalazak sunca, poludija skroz.
Al jutro je, frtuna bure, smrznut, ma nema nit galeba vidit, a kamoli čut. Al zato na ovom vrhu ima telefonskog signala i internetske veze. Sačuvaj bože da padneš u podnožju ovoga briga, a koga bi zva kad veze sa svijetom sa otoka Žirja nema već tjednima, tako ako mislite pasti i malo uganit nogu onda to morate napravit ode navr’ brda. Lignje, lignje već tri sedmice lovim odavde sa 100 metara visine, doduše nisam ni jednu uvatija, al zato sam siguran ako nestane goriva da mogu koga zvat upomoć.. Eto dragi moji ako tko zna koga u t-comu ili koga od ovih šta vladaju na ovome lipome i pametnome škoju recite im da nema mobilne mreže već tjednima. Aj što nemamo dućana i brodova kad zapuše bura, al telefona da nestane po zimi to ne mogu virovat”, poručio je Dobra na društvenim mrežama. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2603607066354719&set=a.857617144287062&type=3&theater

“Na otoku su nam svi mogući repetitori, ali mi od toga nemamo koristi”

Unatoč tome, uspjeli smo ga kontaktirati, ali kako kaže, zato jer se popeo na vrh brda da uhvati signal:

– Mi na otoku imamo sve moguće repetitore koji postoje, a mi kao Mjesni odbor nemamo ni jednu kunu od tih repetitora. Prije više od tri tjedna je jednostavno nestalo signala

Sad sam na vrh brda, praktički mi je ured na vrhu brda u autu. Dođem ujutro i navečer da pregledam mailove. Žalostan sam i tužan da u 21. stoljeću na većini otoka Žirje jednostavno nema signala za telefon i internet. Ne daj Bože da se nešto dogodi… – prekida nam se veza i doista do zaključenja članka nismo uspjeli ponovno dobiti Dobru, ali čini se da nam je ono najbitnije ipak uspio prenijeti.