MALI LOŠINJ Reakcija iz Grada: “Nismo imali za cilj PR reklamu ni jeftino skupljanje političkih bodova”

MALI LOŠINJ – Nastavno na tekst objavljen na portalu Morski.hr pod nazivom “Pirotehnička tvrtka: Mali Lošinj je naručio vatromet, odustali su na naš nagovor, a evo i zašto! ” objavljen 05.siječnja 2020. godine, reagirali su iz Grada Malog Lošinja s detaljnim pojašnjenjem situacije oko novogodišnjeg vatrometa. Reakciju koju potpisuje predstojnica ureda gradonačelnice Martina Krajina, prenosimo u cijelosti: 

” Duži niz godina Grad Mali Lošinj je u korektnoj suradnji sa dvije pirotehničke tvrtke organizirao vatromete dva puta godišnje, a kao što je vidljivo na svim društvenim mrežama i tiskanim plakatima sa programom Adventa na Lošinju, to je planirano i za novogodišnji doček 2020.godine.
Navedeno smo javno oglašavali zajedno sa mnogobrojnim aktivnostima i koncertima kojih u prosincu nije nedostajalo. Nastavno na to, logično je da smo, jednako kao sa svim izvođačima, komunicirali i sa pirotehničkom tvrtkom oko izvođenja vatrometa. Iz tog razloga, a sumirajući sve poteškoće koje smo imali pri organizaciji, izjavljeno je upravo za portal Morski.hr da je do ove odluke došlo igrom slučaja i pomalo neplanski uslijed raznih tehničkih i logističkih poteškoća.

Zbog opravdane opasnosti za sigurnost vozila i plovila, Lučka uprava suglasnost za izvođenje vatrometa dala je na lokaciji koja je udaljena od naše prvotne ideje.

Nastavno na poteškoće, ali i na preporuku samog izvođača vatrometa, te s obzirom da smo nebrojeno puta primali pritužbe na štetne posljedice vatrometa, donesena je odluka u posljednjim danima 2019.godine da se sredstva koja su namijenjena za vatromet i logistiku oko pripreme i odrzavanja istog, a koja iznose 30-ak tisuća kuna prenamijene za nabavku uređaja za analiziranje krvi koji bismo donirali Domu zdravlja, odnosno Zavodu za hitnu medicinu. Vatromet bez PDV-a iznosi 16 tisuća kuna, sa PDV- om je to 20 tisuća koje se uplaćuju izvođaču. Međutim, postoje i ostale logističke i organizacijske usluge oko vatrometa s kojima taj iznos doseže 30-ak tisuća kuna.

Ovim putem napominjemo kako naš proračun za 2020. godinu iznosi 127 milijuna kuna i nije nam bio problem izdvojiti i veći iznos za jači vatromet stoga “nedostatak financija” za veći efekt vatrometa  se ne može ni uzeti u obzir kao eventualni razlog odustajanja. Isto tako, niti u jednom trenutku nismo za cilj imali PR reklamu niti jeftino skupljanje političkih bodova već smo i sami bili iznenađen medijskom pozornošću koju je naša odluka izazvala što smo isto tako istaknuli u razgovoru sa urednikom portala Morski.hr. Mi kao Grad smo bili dužni našim sugrađanima dati obavijest da vatrometa, unatoč najavama, neće biti, to smo i učinili u posljednjim satima 2019.godine kratkom objavom od svega tri rečenice.

Željeli smo dati dodatni doprinos humanitarnom djelovanju svih naših sugrađana koji već 10 godina zaredom u prosincu prikupljaju sredstva za razne plemenite ciljeve.  Velika većina humanitarnih akcija odvija se pod pokroviteljstvom lokalnog Društva naša djeca koje u suradnji sa Gradom i Turističkom zajednicom, te odgojno obrazovnim ustanovama, udrugama i pojedincima i gospodarskim subjektima prikuplja financijska sredstva za razne plemenite namjene. Ove godine cilj je bio skupiti sredstva za kupnju didaktičke opreme jaslica Dječjeg vrtića Cvrčak i kupnju preciznih instrumenata za dječju kirurgiju Doma zdravlja dr.Dinko Kozulić Mali Lošinj i prikupljeno je 60ak tisuća kuna. Ovih 30 tisuća kuna je doprinos toj akciji i odlučeno je da se nabavi uređaj za analiziranje krvi čija nabava je prvotno bila planiran ovom prosinačkom akcijom.

Isto tako, donesena je odluka da se u organizaciji Grada i naše Turističke zajednice više neće izvoditi vatrometi, a planu je, na prijedlog gradskih vijećnika Grada Malog Lošinja koji su to zatražili na prošlim sjednicama Gradskog vijeća, donijeti odluku te u potpunosti zabraniti upotrebu pirotehničkih sredstava na našem području što je u skladu sa održivim razvojem i energetskom tranzicijom koje provodimo.

Napominjemo kako je ranijih godina humanitarnim prosinačkim  akcijama koje se provode za vrijeme Adventa prikupljeno više stotina tisuća kuna te  kupljena nužno potrebna oprema za hitnu službu Doma zdravlja i kirurgije, sakupljena su inicijalna sredstva za lift –podiznu rampu za prilaz kinu Vladimira Nazora, nabavljeni su neophodni testovi i opremljena je školska ambulanta po iskazanim potrebama osnovne škole, kupljena je didaktička oprema za djecu sa teškoćama u razvoju, te su ostvareni još brojni plemeniti ciljevi, te ćemo i u 2020.godini nastaviti u istom smjeru, zajednički djelovati na dobrobit zajednice”, stoji u reakciji iz Grada Malog Lošinja.

PROČITAJTE JOŠ:

PIROTEHNIČKA TVRTKA: “Mali Lošinj je naručio vatromet, odustali su na naš nagovor, a evo i zašto!”